Trump’a rağmen AB, Rusya ve Çin anlaşmaya uyacak!

Avrupa Birliği ülkeleri yazılı bir açıklama ile ABD’nin çekilme kararına rağmen İran ile nükleer anlaşmaya uyacağını bildirdi.

Ortak bir açıklama yapan AB ülkeleri, “İran nükleer alandaki taahhütlerine uyduğu sürece AB de anlaşmanın tam ve etkili bir şekilde uygulanmasına devam edecek” dedi.

Açıklamada, “Yaptırımların kaldırılması anlaşmanın temel bir bileşenidir. Avrupa Birliği bunun sürmesi yönünde kararlılığının altını çizer” denildi.

FRANSA: AB’NİN EKONOMİ JANDARMALIĞI KABUL EDİLEMEZ

Fransa Cumhurbaşkanlığı Sarayı da bir açıklamada bulundu. Elysée Sarayı kaynakları, Fransa ve Avrupalıların, kendi şirketlerinin çıkarlarını korumak için her şeyi yapacağını bildirdi. Reuters’a konuşan Elysée kayağı, “Kuşkusuz çıkarlarımızı korumak için şirketlerimizle bağlantılı olarak her şeyi yapacağız” dedi.

Fransa Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire de France Culture radyosunda yaptığı açıklamada, ABD’nin kendisini “gezegenin ekonomik jandarması yerine koymasının kabul edilemez” olduğunu söyledi.

Le Maire, “İki yıl içerisinde, Fransa İran ile ticari ilişkilerini üçe katladı” diye ekledi. ABD Başkanı Donald Trump’ın nükleer anlaşmadan çekilme kararı ise, yabancı şirketlere altı ay gibi “çok kısa bir sürede” İran’dan çekilmeyi dayattığı tepkisinde bulunan Le Maire, “Bu tüm Avrupa şirketlerine zorluk yaşatacak ama ekonomik sorundan da önemlisi ilke sorunudur, sınırlarötesi yaptırımlardır” dedi. Le Maire, ABD’nin kararının hem ekonomik hem de uluslararası güvenlik açısından “hata” olduğunu belirterek, bunun Total, Sonafi, Renault veya Peugeot gibi Fransız şirketleri açısından sonuçları olacağına dikkat çekti.

RUSYA: ANLAŞMAYA UYACAĞIZ

Trump’ın kararına tepki gösteren Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, anlaşmaya uyacaklarını açıkladı. Lavrov, “Rusya İran nükleer programına ilişkin uluslararası anlaşmaya uyma konusunda kararlılığını sürdürüyor” dedi.

ÇİN: ORTADOĞU’DA YENİ ÇATIŞMA ÇIKARABİLİR

Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin kararının üzüntü verici olduğunu belirterek Ortadoğu’da yeni bir çatışmaya yol açabileceği endişesini dile getirdi. Pekin’in Viyana’da 2015’te imzalanan anlaşmaya uymayı gözeteceğini vurgulayan Bakanlık, tüm tarafları sorumlu bir şekilde hareket etmeye çağırdı. Pekin yönetimi, “Çin ile İran’ın normal ekonomik ve ticari ilişkileri sürüyor. Uluslararası zorunluluklar ihlal edilmediği sürece, Çin İran ile somut ve şeffaf bir işbirliğine devam edecek” diye kaydetti.

Almanya ve İngiltere de nükleer anlaşmaya uymaya devam edeceklerini açıklarken, İsrail ABD’nin kararına alkış tuttu. Suudi Arabistan, İsrail ve ABD, İran karşıtlığında aynı cephede yer alıyor. Her üç ülke de İran’ı tehdit olarak görüyor.

İRAN: ABD PSİKOLOJİK SAVAŞ YÜRÜTÜYOR

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, “Eğer İran halkının çıkarları teminat altına alınırsa, nükleer anlaşma devam edecek, bölge ve dünyanın güvenlik ve barış çıkarları için davranabileceğiz” dedi. Ruhani, ABD Başkanı’nı İran’a karşı bir “psikolojik savaş” yürütmekle suçladı. İran Atom Enerjisi Kurumu’na gerekli tedbirleri alması için talimat verdiğini belirten Ruhani, gerekli durumda sınırsız bir şekilde endüstriyel uranyum zenginleştirmeye yeniden başlayacakları uyarısında bulundu.