Trump: ABD’nin Talibanlarla 'çok iyi' görüşmeleri var

ABD Başkanı Donald Trump, Afganistan’da barış sağlanmasına ilişkin hem Afgan hükümeti hem de Talibanlarla olumlu görüşmelerin yürütüldüğünü belirtti.

Pazar günü New Jersey’de gazetecilere açıklamada bulundan Donald Trump, “Talibanlarla çok iyi tartışmalarımı var. Afgan hükümeti ile çok iyi tartışmalarımız var” dedi.

Trump geçen Cuma günü de New Jersey’de bulunan Bedminster golf kulübünde aralarında Savunma Bakanı Mark Esper, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford’un da olduğu bir çok üst düzey yetkili ile görüşmeler yapmıştı. Bu görüşme, Talibanlar ile ABD arasında Doha’da gerçekleşen son müzakere turundan bir kaç gün sonrasına denk gelmişti.

Bir çok Amerikalı yetkili son günlerde yaptıkları açıklamalarda, Washington ile Talibanlar arasında her an bir anlaşma sağlanabileceğini belirtti. Ancak halen çözülmesi gereken bazı noktalar olduğu belirtiliyor. Bu nedenle ABD’nin barış elçisi Zalmay Halilzad’ın görüşmeleri bir sonuca ulaştırmak için yeniden bölgeye gitmesi bekleniyor.

Halilzad, son müzakere turundan sonra yaptığı açıklamada görüşme ekiplerinin “teknik detaylar” üzerinde yoğunlaştığını ve görüşmelerin “verimli” olduğunu söylemişti.

ABD ile Talibanlar arasındaki doğrudan müzakereler bir yıl önce başladı.

Washington yönetimi Afganistan’da mevcut durumda 14 bin olan askeri varlığını azaltmayı planlıyor. Trump, bir çok mali açıdan külfetli bu savaşa son vermek istediğini açıklamıştı.

Anlaşma sağlanması halinde 18 yıllık Amerikan askeri müdahalesi sona erecek. Washington, Talibanlardan Afganistan’ın herhangi bir grubun üssü haline gelmemesi konusunda güvence vermesini istiyor. ABD’li heyet ayrıca Talibanlardan bir ateşkes ilan etmesi ve Afgan hükümeti ile de doğrudan müzakerelere başlamasını istiyor.