Trump’ın anti-personel mayın kararına tepki

Avrupa Birliği, ABD Başkanı Donald Trump’ın Amerikan ordusu tarafından yeni kuşak anti-personel mayınların Kore yarımadasının dışında da kullanılmasına ilişkin kararını kınadı.

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, anti-personel mayınlar, nerede, ne zaman ve kim tarafından kullanılırsa kullanılsın Avrupa Birliği açısından “kabul edilemez” olduğunu vurguladı.

Borrell, yazılı açıklamasında bu kararın “son 20 yıl içerisinde onbinlerce insanın hayatını kurtarmayı sağlayan, anti-personel mayınlara karşı küresel normları sabote ettiğini” kaydetti.

“Mayınların kurbanlarının çoğu çocuklardır” diyen Borrell, “Bu silahlar uluslararası insani hukuk ile uyumlu değildir” tepkisinde bulundu.

Avrupa Birliği’nin tüm üye ülkeleri, anti-personel mayınların yasaklanması konvansiyonunu imzalayan 164 ülke arasında yer alıyor.

Borrell, Avrupa Birliği ve ABD’nin dünya genelinde mayınlara karşı mücadeleye destek vermek, mayın temizliğine destek vermek, mayınlarla bağlantılı riskler konusunda duyarlılık oluşturmak, mağdurlara destek olmak ve stokların imhasında en önemli iki bağışçı olduğuna dikkat çekti.

AB Dış Politika Temsilcisi, “Anti-personel mayınların kullanımına onay verilmesi, bu eylemlerle doğrudan çelişkili olmakla birlikte, kurallara dayalı uluslararası düzeni de negatif olarak etkiliyor” dedi.

Trumnp, 2014’ten beri Amerikan ordusuna anti-personel mayın kullanımı konusunda getirilen kısıtlamaları geçtiğimiz Cuma günü kaldırmış ve sivil halkın etkilenmeyeceğini iddia ettiği yeni kuşak mayınların kullanımına onay vermişti.

Sivil toplum örgütü Handicap International’e göre anti-personel mayınlara ilişkin Ottawa Sözleşmesi, son 15 yıl içerisinde mayın kurbanlarının yıllık sayısını on kat azalttı. 1990’lı yılların başında 30 bin kişi mayınların kurbanı olurken, 2013 yılında 3 bin 330’a geriledi. Ancak 2014’ten itibaren bu kez “cihatçı” olarak adlandırılan gruplar tarafından mayın kullanımı arttı. 2017’de bu silahlar nedeniyle en az 7 bin 200 kişi öldü ya da yaralandı.