Trump’ın Filistin-İsrail barış planı son aşamasında

ABD Başkanı Donald Trump’ın Filistin-İsrail barışına ilişkin planının hazırlıklarının son aşamaya geldiği bildirilirken, planın iki tarafın da ‘kabul etmeyeceği’ maddelerinin olduğu savunuluyor.

Reuters ajansına konuşan ve ismi gizli tutulan bir Beyaz Saray yetkilisine göre, Donald Trump’ın Ortadoğu temsilcisi Jason Greenblatt ile Yahudi damadı Jared Kushner tarafından hazırlanan plan sonuçlanmak üzere.

Beyaz Saray yetkilisine göre, hazırlığı sonlanmak üzere olan barış planının Filistin tarafından reddedilme riski oldukça yüksek. ABD Başkanı’nın Aralık ayında Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararının Trump’ın Filistin nezdindeki kredibilitesini zora soktuğu biliniyor.

Yetkili, barış planının sadece İsrail’in önceliklerine ağırlık vereceği iddialarının gerçekçi olmadığını ve her iki tarafın da ‘kabul edeceği’ veya ‘nefret edeceği’ maddelerin olduğunu savundu.

Ancak barış planını hazırlayan Jared Kushner ile Jason Greenblatt’ın diplomaside tecrübelerinin olmamasının Filistin-İsrail barış sürecini ileriye götürme konusunda şüphelerin oluşmasına yol açtığı savunuluyor.

Barış planında özellikle Kudüs’ün statüsü ile Filistin’in kesinlikle istediği iki devletli çözüme yönelik maddeler merak ediliyor. Ancak Trump’ın iki devletli çözüm konusunda İsrail’in çekincelerini dikkate alacağı ve bu fikri benimsemeyeceği tahmin ediliyor.