Trump’ın ticari savaşı Çin’le dış ticaret açığını etkilemedi

ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin’e yönelik başlattığı ticari savaşın ilk aydaki etkisinin çok küçük olduğu duyuruldu.

Resmi verilere göre, Çin’in Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile dış ticaret fazlası geçtiğimiz yıla oranla değişmedi. Temmuz ayı verilerine göre, iki ülke arasındaki dış ticarette Çin’in ihracat fazlası 28 milyar 90 milyon dolar civarında idi.

Temmuz 2017’ye göre ise Çin’in ABD ile ticaretindeki dış ticaret fazlası yüzde 11 artış gösterdi.

Bu yılın Haziran ayında ise iki ülke arasındaki dış ticaretteki fazla Çin lehine 28,9 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. ANZ Bankası’ndan Betty Wang, Donald Trump’ın Çin’den ithal edilen birçok ürüne getirdiği ek vergilerin etkisinin ‘çok sınırlı’ kaldığının altını çizdi.

Çin’le ticarette son olarak yıllık 335 milyar dolar olan açığı azaltmayı amaçladığını savunan Donald Trump, Temmuz başında bu ülkeden ithal edilen 34 milyar dolar değerindeki ürüne yüzde 25 gümrük vergisi getirmişti. Trump öncesinde de bazı istisnalar hariç tüm çelik ve alüminyum ithalatına yüzde 25 ile yüzde 10’arlık gümrük vergisi getirilmesi kararı almıştı.

Çin’e yönelik Trump’ın bu ticari baskıları sonucu Yuan’ın değeri düşerken, bu da Çin’in ihracatına olumlu etki yaptı.

Geçtiğimiz ay Çin’in toplam ihracatında yüzde 27,3’lük bir artış yaşanırken, toplam ticaret fazlasında düşüş kaydedildi. Haziran ayında 41 milyar doları aşan Çin’in toplam dış ticaret fazlası Temmuz ayında 28 milyar dolara geriledi. Bunda ise, Çin’in Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Avustralya ve Güney Asya ülkelerinden yaptığı ithalatın yüzde 20 ila 34 arasında artmasının etkisi oldu.