Trump-Kim zirvesinde 'nükleersizleşme' taahhüdü

ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un arasında gerçekleşen tarihi zirvede, bir anlaşma imzalandı. Taraflar, karşılıklı taahhütlerde bulundu.

Singapur’da gerçekleşen zirve bir anlaşma ile sonuçlandı. İmzalanan metin, ABD ile Kuzey Kore arasında “yeni bir dönem” olarak tanımlandı. ABD ve Kuzey Kore, 1950-1953 Kore savaşından bu yana düşmanlar. Görevdeki hiçbir Amerikan başkanı bir Kuzey Koreli yönetici ile yüz yüze veya telefon yoluyla görüşmedi.

Her iki ülke Kore yarımadasının nükleer silahlardan arınması için çalışma sözü verdi. ABD’nin temel talebi de buydu. Washington bunun karşılığında bölgede kalıcı barış ve istikrar durumunun inşası için çabalara katılacağını açıkladı. İmzalanan metinle birlikte, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Kuzey Koreli bir yetkili yeni işbirliğinin detaylarını belirlemek için müzakerelere başlayacak.

YENİ BİR DÖNEM

Kuzey Kore lideri, metni imzalamadan önce “tarih bir görüşme” olduğunu söyledi. Jong-un, “Yeni dönem için bir belgeyi imzalamaya karar verdik. Çok önemli bir değişim göreceğiz, geçmişin sayfasını kapattık. Trump’a bu görüşmeyi organize ettiği için teşekkür ediyorum” dedi.

ABD Başkanı ise nükleersizleşme sürecinin “çok çok hızlı” başlayacağını belirtirken, net bir tarih vermedi.

TRUMP, PYONGYANG’A GİTMEK İSTİYOR

Daha sonra bir basın toplantısı düzenleyen Trump, uygun bir zamanda Pyongyang’a gitmek istediğini söyledi. Trump, yine “uygun bir zamanda” Kim Jong-un’u Beyaz Saray’a davet edeceğini sözlerine ekledi.

ASKERİ TATBİKATLAR PAHALI VE PROVOKE EDİCİ

ABD Başkanı, Kuzey Kore’ye verilen “güvenlik garantileri” konusunda şu ifadeleri kullandı: “Askeri kapasitelerimizi bugün azaltmayacağız. Bir noktadan sonra evet, ama henüz değil.”

Bununla birlikte, Güney Kore ile ortak askeri tatbikatlara son vereceklerini açıklayan Trump, “Çok para tasarruf edeceğiz ve daha az kışkırtıcı olacak” derken, yine net bir tarih vermedi.

GERİ DÖNÜŞÜ OLMAYAN NOKTA

Nükleersizleşmeyi sağlamak için uzun zamana ihtiyaç olduğunu sözlerine ekleyen Trump, “Ama bir kez süreci başlatırsanız, artık silahları kullanamazsınız. Nükleer silahların artık efektif olmadığı kesinliğine ulaşıldığında yaptırımlar kalkacak” şeklinde konuştu.

Trump şunları ekledi: “15 yıl alabileceğini okudum ama bunu yazan yanılıyor, daha hızlı olacak. Geri dönüşü olmayan bir nokta var. Yüzde 20 nükleersizleşmeye ulaşıldığında, geriye dönülmez.”

BARIŞI EN CESURLARI YAPAR

Özellikle Çin Cumhurbaşkanı, Güney Kore Cumhurbaşkanı ve Singapur Cumhurbaşkanına teşekkür eden Trump, Kuzey Kore liderinin kendi halkı için yeni bir gelecek istediğine vurgu yaptı. “Gerçek bir değişim mümkündür, iki ülkenin tarihinde yeni sayfa” diyen Trump, “Herkes savaş yapabilir ama barışı en cesurları yapar” dedi.

Trump, iki ülke arasında yeni görüşmelerin gelecek hafta yapılacağını sözlerine ekledi.