Trump Kudüs’teki büyükelçiliği bizzat açacak

ABD Başkanı Donald Trump, uluslararası kamuoyunda çokça tartışılan Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararı ardından bu kentteki büyükelçilik açılışına bizzat katılabileceğini duyurdu.

Almanya Başbakanı Angela Merkel’le görüşmesi ardından düzenlenen konferansta konuşan Trump, Aralık ayında aldığı karar gereği ülkesinin büyükelçiliğinin Kudüs’te açılacağınıs söyledi.

Büyükelçilik binasının açılmasının geçmişteki birçok Amerikan başkanı tarafından vaat edildiğini hatırlatan Trump, “Birçok seçim kampanyası vaatlerinde bulundular ama hiçbirinin bunu icra edecek cesareti olmadı. Ben bunu yaptım. O halde oraya (açılışa) gidebilirim” diye konuştu.

Aralık ayındaki karar gereği açılacak ABD büyükelçilik binasının Kudüs’ün güney semtlerinden Arnona’da bulunan konsolosluk binasına yerleştirilmesi planlanıyor. Geçici olarak düşünülen binada sadece ABD’nin Tel Aviv Büyükelçisi’yle küçük bir diplomat grubunun olması öngörülüyor.

Büyükelçilik binasının İsrail’in kuruluşunun 70’inci yılının kutlanacağı 14 Mayıs veya Mayıs ayında başka bir tarihte açılacağı biliniyor.