Trump, Kuzey Kore’ye gitti

ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore’ye ziyarette bulundu.

İlk kez bir Amerikalı Başkan Kuzey Kore topraklarına ayak bastı.

ABD Başkanı Trump, bu Pazar günü Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile görüşmesi sırasında, sınırı yaya geçti.

Her iki yönetici uzun uzun el sıkışarak poz verdi. Görüşme sırasında Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Güney Kore liderini selamladı.

Trump, “Dünya için büyük bir gün” dedi. Trump, “Talihsiz bir geçmişe son vermek ve yeni bir gelecek yaratmak istediğimiz anlamına geliyor” diye ekledi.

27 Haziran günü Kuzey Koreli üst düzey bir diplomat , ABD’nin nükleerden çıkış için tartışmaları yeniden başlatmak amacıyla yeni bir strateji geliştirmesini istemişti.

Trum ve Kim Jong-un 12 Haziran 2018’de önce Singapur’da tarihi bir buluşma gerçekleştirmişlerdi. Sonra da Şubat sonunda Hanoi’de bir araya gelmişlerdi. Ancak ikinci görüşme başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Washington, Kuzey Kore Halk Cumhuriyeti’nin tamamen nükleerden arındırılmasını isterken, güvenliği için garantiler isteyen Pyongyang yönetimi ise öncelikle yaptırımların hafifletilmesini talep ediyor.

Müzakereler son görüşmeden bu yana tıkanmış durumda. Kuzey Kore, Mayıs ayında kısa menzilli füze denemeleri yaptı, Washington yasadışı bir şekilde kömür taşıdığı iddiasıyla bir geminin yönünü değiştirdi ve Kuzey Kore’ye yeni yaptırımlar uyguladı.

Güney Kore Başkanı Moon Joe-in, geçen hafta Çarşamba günü yaptığı açıklamada Amerikalılar ile Kuzey Koreliler arasında kuliste tartışmalar olduğunu belirtmişti.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da geçen hafta Pazar günü Trump ile Kim Jong-un arasında mektuplaşmanın olduğunu belirterek, bunun diyalogun başlaması için gerçek bir fırsat oluşturduğunu söylemişti. Aynı gün Kuzey Kore ajansı KCNA, Trump’ın mektubunun içeriğinin “mükemmel” olduğunu belirterek, Kuzey Kore yöneticisinin bunu ciddi bir şekilde düşüneceğini kaydetmişti.