Trump Organization’a cezai soruşturma

ABD eski başkanı Donald Trump veya yakınları ile bağlantılı yüzlerce şirketi bünyesinde toplayan Trump Organization hakkında cezai soruşturma başlatıldı.

New York Eyalet Savcısı Letitia James, eski Başkanı Donald Trump ailesine ait Trump Organization hakkında soruşturma başlatıldığını bildirdi.

Savcı sözcüsü Fabien Levy, “Trump Organization’u bu örgüte ilişkin soruşturmamızın artık sadece sivil nitelikte olmadığı konusunda bilgilendirdik” dedi.

Sözcü, “Şimdi aktif olarak Trump Organization hakkında Manhattan savcısı ile birlikte ceza alanında soruşturma yürütüyoruz” diye ekledi.

Donald Trump veya yakınları ile bağlantılı yüzlerce şirket Trump Organizasyon çatısı altında bulunuyor. Bunlar özellikle oteller, emlak şirketleri ve golf sahalarından oluşuyor.

ABD basınında çıkan haberlere göre, Trump Organization ile ilgili mevcut soruşturma, Trump’ın eski avukatı Michael Cohen'in 2019'da Kongre'ye Donald Trump'ın vergi indirimleri ve avantajlı kredi koşullarından yararlanmak için mal varlığına ilişkin resmi belgelerde kasıtlı bir şekilde yanlış hesaplar sunduğu iddiaları üzerine açıldı.

2018’de Manhattan savcısı tarafından açılan soruşturma, temel olarak Trump’ın başkan olmadan önce 2016’da iki metresine yaptığı ödemeler üzerine yoğunlaşıyordu. Multi-milyarder hakkındaki soruşturma vergi kaçırma, sigortada sahtecilik veya banka hesaplarında sahtecilik gibi iddiaları da kapsamına aldı. Bu soruşturma, Büyük Jüri önünde gizli bir şekilde yürütülüyor.