Trump, Ruhani ile önkoşulsuz görüşmeye hazır!

ABD bir yandan İran’a yönelik yeni ekonomik yaptırımlar açıklarken, diğer yandan Amerikalı yetkililere göre ABD Başkanı Donald Trump’ın, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile görüşmeye hazır.

Amerikalı yetkililerden gelen bu açıklama, Trump’ın savaş yanlısı olarak değerlendirilen Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’u görevden almasından sonrasına denk geldi.

Beyaz Saray’da bir basın toplantısı düzenleyen Hazine Bakanı Steven Mnuchin, “Başkan açık bir şekilde söyledi; ön koşulsuz bir görüşmeye hazırdır, ama maksimum baskı kampanyasını devam ettiriyoruz” dedi.

Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ise, olası bir görüşmenin ay sonunda yapılacak BM Genel Kurul’u sırasında mümkün olup olmadığına “Elbette” yanıtını verdi.

Steven Mnuchin ve Mike Pompeo, Salı günü İranlı örgütler ve ittifaklarına karşı yeni bir dizi yaptırım açıklamasında bulunmuştu.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de bu Çarşamba yaptığı açıklamada ABD’nin “savaşçı” politikalarının başarısız olacağını söylerken, nükleer anlaşma kapsamındaki taahhütlerini azaltmaya devam edeceklerini belirtti.

“Amerikalılar anlamalılar ki, savaşçılık onların lehine işlemiyor ve bunu terk etmeliler” diyen Ruhani, şunları ekledi: “Düşman bize maksimum baskı dayattı. Bizim cevabımız buna direnmek ve karşı koymaktır.”