Trump’tan Erdoğan’a sivil kayıplar konusunda uyarı

ABD Başkanı Donald Trump’ın Erdoğan’ı Efrin işgal operasyonu sırasında özellikle sivil kayıpları ile iki ülkenin askerlerinin karşı karşıya gelmesine yol açacak adımlar konusunda uyardığı bildirildi.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, ABD Başkanı Trump ile Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın görüşmesine ilişkin kısa bilgiler verildi.

Trump’ın Erdoğan’a Türkiye’nin operasyonunun ‘sınırlı olması’ gerektiğini söylediği belirtilen açıklamada, Türkiye’nin saldırılarının Suriye’deki Amerikan-Türk amaçlarını tehlikeye attığı uyarısında bulunulduğu kaydedildi.

Beyaz Saray açıklamasına göre, Trump, Türkiye’nin işgal saldırıları nedeniyle sivil kayıplarının yaşanacağı konusundaki endişelerini iletti. Trump ayrıca, Türkiye’den gelen söylemlerin daha çok ‘yıkıcı’ ve ‘yanlış’ olduğuna dikkat çekerken, açıklamada Trump’ın Erdoğan’ın hangi söylemlerini kastettiğine ise açıklık getirilmedi.

Açıklamaya göre Trump Erdoğan’dan operasyonun Suriye’deki Amerikan ve Türk askerleri arasında çatışma riskini arttıracak adımlar atmamasını istedi. Trump’ın bu sözlerle Erdoğan’ın ABD askerlerinin de olduğu sanılan Rojava’nın diğer bölgelerine yönelik saldırı tehditlerini kastettiği sanılıyor.

Donald Trump’ın ayrıca Erdoğan’a sürekli iddia ettiği ‘Türkiye’nin meşru güvenlik kaygıları’ üzerine daha sıkı işbirliğine davet ettiği verilen bilgiler arasında.