Tüm dünya Fransa gibi tüketirse 2,9 gezegen gerekecek

Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) Fransa şubesince yapılan bir açıklamaya göre, “tüm dünya Fransa gibi tüketirse” var olan doğal kaynakların en az 2,9 kat daha fazlasına ihtiyaç duyulacak.

WWF-Fransa tarafından yapılan değerlendirmeye göre, Fransa 5 Mayıs itibariyle doğanın kendisine 1 yıl içerisinde sunabildiği tüm kaynakları tüketmiş olacak. Bu da yılın geriye kalan üçte ikilik kısmının ise doğal kaynakların olabildiğinden fazla zorlanmasıyla geçirileceği anlamına geliyor.

WWF açıklamasına göre, tüm dünyadaki beslenme, ulaşım ve enerji gibi kaynaklar oldukça hızlı tüketiliyor ve doğanın kendini yenileyebilmesine izin dahi verilmiyor. Global Footprint Network tarafından geçtiğimiz yıl dünyanın doğal kaynaklarının 2 Ağustos’a kadar yetecek düzeyde olduğu vurgulanmıştı.

2,9 GEZEGENE İHTİYAÇ VAR

Özellikle gelişmiş ülkelerde beslenme, ulaşım ve ısınma gibi kalemlerde oldukça dengesiz bir tüketim söz konusu. Bu ülkelerde doğal kaynakların sunduğundan çok fazlası tüketildiğinden doğal kaynakları bol olan ancak tüketimi daha az olan ülkelerden ithalata gidiliyor.

WWF de, “Tüm dünya Fransa gibi yaşasa en az 2,9 kat daha büyük bir gezegene ihtiyaç duyulurdu” diyerek, bu gerçeğe işaret ediyor. Örneğin Fransa’nın ithalatının önemli bir kısmını ulaştırmada kullanılan petrol ile ısınmada gerekli olan doğalgaz oluşturuyor.

Fransa’nın yanı sıra Almanya ve Büyük Britanya da hali hazırda Mayıs başı itibariyle tüm kaynaklarını tüketen ülkeler olarak öne çıkıyor. ABD’de ise bu tarih Mart ayı olarak belirlenmişti.

AŞIRI TÜKETİM KAYNAKLARI ZORLUYOR

Global Footprint Network tarafından her yıl yapılan bu değerlendirmede, dünyanın doğal kaynaklarının uzun ve sürdürülebilir bir biçimde kullanılması halinde tüketime ne kadar yeteceği hesaplanıyor. Yeryüzü kaynaklarını aşırı tüketmeden ve özellikle tarımsal alanlara zarar vermeden yapılan üretime göre hesaplanan bu tarih, her yıl giderek daha geriye gidiyor.

2017’de belirlenen 2 Ağustos günü, mevcut kaynakların sürdürülebilir bir biçimde kullanılması halinde dünya nüfusunun beslenebileceği tarihe işaret ediyor. Kaynakların yeterli gelmemesi nedeniyle tarım ve enerji sektörlerine aşırı yüklenilmesi, gelecek nesiller için ciddi bir doğal kaynak sıkıntısı doğacağı anlamına da geliyor.