Türk militarizminin yükselen yıldızları

Erdoğan rejimi ile birlikte, yeni bir ticari ağ örgütlendi. Kirli para yeni kanallar buldu. Sarayın etrafında örgütlenen bu çark yeni patronlar üretti. Tümü yeni sistemin hizmetine hazır hale getirildi.

Savunmadan enerjiye, eğitimden sağlığa, tekstilden medyaya kadar hemen tüm sektörlere, Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ağları hakim oldu. Kimisi Erdoğan’a bağlılığını “aşk” derecesinde ifade ederek çıkar birliğini ifade ederken, bazıları tam bir biat içerisinde, bazıları da yeni efendileri için hizmet yarışında. 2002’de iktidara gelen AKP, polisi, askeri, medyayı ve yargıyı ele geçirirken, paralel olarak iş dünyasını da kendisine bağladı. Kadrolaşma her alanda gerçekleşti.

HEPSİ SUÇ ÜRETİYOR, SUÇA ORTAK OLUYOR

Berat Albayrak, Erdoğan’ın yükselen siyasi yıldızı haline geldi. Kuşkusuz yalnız değil. “Sultan”, etrafını ticari bir zırhla ördü. Polis ve asker gibi, bunlar da hem muhalefete, hem de işçi ve emekçiye karşı gerçek bir baskı ve şiddet aracı olarak öne çıkıyor. Yolsuzluklar, kirli para, sömürü ve daha fazlası, bu çark içerisinde dönüyor. Rejimin temel zor aygıtları, geniş bir şirketler ağı tarafından üretiliyor. Hepsi suç üretiyor, suça ortak oluyor. Dikta rejimini koruma ve büyütmeyi hedefleyen gerçek bir militarist ekonomi sistemi ile karşı karşıyayız.

BERAT ALBAYRAK: Erdoğan’ın damadı Albayrak, temelleri yıllardır atılan yeni sistemin Hazine ve Maliye Bakanı oldu.  2015 yılından beri Enerji Bakanlığı gibi kilit bir mevkide yer alıyordu. Son yıllarda yükselişini hızlı bir şekilde sürdürdü. Türkiye’de enflasyonun rekor kırdığı, liranın hiç olmadığı kadar değer kaybettiği, bütçe açığının büyüdüğü bir dönemde Hazine ve Maliye Bakanı gibi önemli bir göreve atandı. Bu “damat”, Erdoğan’ın önemli gezilerine katılıyor, en hayati toplantılarında yer alıyordu. Temmuz 2016 darbe girişimi sırasında da Erdoğan’ın yanındaydı. Siyasete atılmadan önce, Çalık Holding’i yönetiyordu. Bu şirketin tekstil, enerji ve her şeyden önce medya alanında hisseleri vardı. Sabah gazetesi ve A Haber bunlar arasındaydı. Albayrak, bu haliyle Erdoğan’ın medya üzerindeki önemli kontrol mekanizmalarından biriydi. Erdoğan, yoksullara “milliyetçilik” aşılarken, damadı New York’ta Pace Üniversitesinde finans alanında mastır yapmıştı. 2015 yılında hükümete girdi. Enerji Bakanı olduğunda bu vesileyle yabancı ülkelerle temaslarını arttırdı. Bunların başında Rusya ve İsrail geliyor. Her iki ülke de Türkiye ile önemli enerji projeleri müzakere ediyor. Türk devleti 2015’te Rus uçağını düşürdükten sonra Rusya yayınladığı belgelerde Albayrak ve Erdoğan’ın DAİŞ çeteleri ile petrol ticareti yaptığını ortaya koymuştu. İki ülke arasındaki ilişkiler yumuşayınca, tüm bu suçlamalar unutuldu. Ekim 2016’da Rusya ile Türkiye arasında bir gaz projesi imzalandığında Albayrak’ın yüzü gülüyordu.

SELÇUK BAYRAKTAR: Erdoğan’ın diğer bir kızı da “ticari evlilik” konusu oldu. Adı Selçuk Bayraktar.  Mayıs 2016’da Türk ordusunun İzmir’in Seferihisar İlçesi Doğanbey Mevkisi'nde ilk kez uluslararası çapta düzenlenen Efes Birleşik Fiili Atışlı Tatbikatında boy gösterdi. “Milli” insansı hava aracı Bayraktar TB2’yi üreten Selçuk Bayraktar, bu projesi hakkında dönemin Genelkurmay Başkanı Org. Hulusi Akar'a bilgi verdi. Tanıtımı yapılırken, “Yerli ve Milli S/İHA'ların üreticisi” Baykar Makina'nın Teknik Müdürü olarak geçiyor. Bayraktar’ın dikta rejimin yeni Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ı Twitter'dan yayınladığı video ile tebrik etmesi şaşırtıcı olmadı. Bayraktar, “Milli Teknoloji önündeki bürokratik engellerin kaldırılmasında çok emeği olan Sn.@Varank'ın Sanayi ve Teknoloji Bakanı olarak hayırlı hizmetler yapmasını temenni ederim” diye not düştü. Bayraktar aktif bir şekilde Erdoğan rejiminin askeri alt yapısını hazırlıyor. Türk ordusunun “Fırat Kalkanı” ve “Zeytin Dalı” adıyla Kürtlere karşı yürüttüğü işgal operasyonlarında, İHA ve SİHA’larla etkin hava desteği sundu. 4 akıllı mühimmat taşıyan SİHA teslimatına bir süre önce imza atan bu şirket, ROKETSAN tarafından geliştirilen mini akıllı mühimmatlar (MAM) MAM-L ve MAM-C’yi de Bayraktar TB2 İHA’ya entegre etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, milli insansız hava aracı Bayraktar TB2'yi üreten Baykar Makinadan Selçuk ve Haluk Bayraktar ile bir süre sohbet etti.

ETHEM SANCAK: BMC’yi Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’ndan (TMSF) değerinin çok altında aldı. Akşam ve Star gazeteleri ile SKY ve 24 televizyonlarının sahibi oldu. Ethem Sancak, Es Mali Yatırım ve Danışmanlık A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanlığını yapıyor. Hiç çekinmeden kendisinin Erdoğan'a aşkını Şems'in Mevlana'ya aşkına benzetiyor. Bu “aşk” başladığından beri bir ilaç dağıtım firmasından, hem bir medya devine hem de başta Kirpi olmak üzere devlete zırhlı araç tedarik eden bir askeri yatırımcıya dönüştü. Hayvancılıktan turizme kadar geniş bir yelpazede yatırımlarını arttıran Sancak, Kirpi, Çok Amaçlı Zırhlı, TTA, Akaryakıt İkmal Tankerleri, Çekiciler ve TOMA satıyor. Diğer bir ifadeyle rejimin, zor aygıtlarını üretiyor.

NUROL HOLDİNG: Tarihi Hasankeyf'i sular altından bırakacak Ilısu Barajı ve HES projesinin sahibi. Hepsi bu değil. Bingöl'deki Yukarı Karaköy ve Kiğı baraj ve HES'leri yapan Nurol, Emniyet ve orduya TOMA, EJDER TOMA, EJDER 6X6, EJDER II ve AKINCI ZMA satıyor. Nurol’un diğer marifetlerini şöyle sıralamak mümkün: Çankaya Köşkü'ne “Kompozit Zırh” uygulaması, T.C. Başbakanlık zırhlandırma ihtiyaçlarının karşılanması, Genelkurmay Başkanlığı Özel Kuvvetler Komutanlığı’nın balistik korumalı personel koruyucu yelek ihtiyaçlarının sağlanması, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün balistik koruyucu kalkan ve kalkan takımı ihtiyaçlarının sağlanması, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün Skorsky helikopteri pilot kabini taban zırhlandırılması, Jandarma Genel Komutanlığı’nın, zırhlı personel taşıyıcılarının zırhlandırılması, Jandarma Genel Komutanlığı zırhlı nöbetçi kulübesi/ kabin projesi hizmetleri.

https://www.nurol.com.tr/nurol-makina-ve-sanayi-a-s

VOLKAN İTFAİYE: İtfaiye aracı üretmek amacıyla 1974 yılında İsa Tecim tarafından kuruldu. Ancak TOMA üretimine de ortaklık ediyor.

KATMERCİ: Katmerciler Araç Üstü Ekipman Sanayi ve Ticaret A.Ş., AKP eski Milletvekili İsmail Katmerci’nin şirketi olarak öne çıkıyor. Araç üstü ekipman sektöründe faaliyet gösteriyor. Şirketin ürettiği 30’a yakın araç arasında TOMA’nın yanı sıra itfaiye araçları, kanal açma araçları, kurtarma araçları, su ve yakıt tankerleri yer alıyor. İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde, 31 bin 500 metrekarelik arsa üzerinde 12 bin metrekare kapalı alanda üretim yapan şirket, 40’ı aşkın ülkeye ihracat yapıyor. Türk ordusu ve Emniyeti'ne TOMA ve KANGAL gibi zırhlı personel taşıyıcısı sağlıyor. Başka neler mi var? Bu şirketin izlerine yakılan ve yıkılan Kürt kentlerinde de rastlıyoruz: KHAN.D personel taşıyıcı, Koruma Kalkanı ve son yıllarda ablukaya alınıp mahallelerine girilmeye çalışılan Kürt kentlerinde karşımıza çıkan ve zaman zaman enkazıyla karşılaştığımız Zırhlı Kazıcı ve Yükleyici araçları.

http://www.katmerciler.com.tr/L/TR/mid/343/g/343/c/31/id/61/HIZIR-4x4-Taktik-Tekerlekli-Zirhli-Arac.htm
 

OTOKAR: Koç Topluluğu şirketlerinden Otokar, 3/4 tondan 60 tona kadar varan; 4x4’ten 8x8’e, paletli zırhlı araçlara kadar farklı tip ve versiyonlarda araçlar üretiyor. Ayrıca Otokar tasarımı kule sistemleriyle Türkiye’nin temel kara sistemleri üreticileri arasında bulunuyor. Tekerlekli zırhlı araçlardan ARMA, KOBRA, KALE, URAL, KAYA ve ZPT; paletli zırhlılardan TULPAR, TULPAR S ve ALTAY ile çoğu zırhı aracın kuleleri bu şirket tarafından üretiliyor, satılıyor.

https://www.otokar.com.tr/tr/urunler/paletli-zirhli-arac


DEMİR ÇELİK: Dorse üreticisi Öztreyler Demir Çelik AŞ, 1983 yılında kamyon üzerine ağaç kasa üretimi yaparak faaliyete başladı. Bu firma, treyler ve römork deneyimini, küçük bir hisseyle dahil olduğu Ethem Sancak'ın BMC ile birlikte TOMA üretiyor.

http://www.oztreyler.com.tr/urun/hdr-670-classic/