Türkiye bu kez Libya’daki "İslamcı milislere" İHA gönderdi!

Libya’da general Haftar’ın Trablus’a yönelik operasyon başlattığı bir dönemde, AKP rejiminin Trablus merkezli “İslamcı milislere” insansız hava araçları gönderdiği iddia edildi.

Mondafrique isimli internet sitesine göre ülkenin doğusunu denetiminde bulunduran general Halifa Haftar öncülüğündeki Ulusal Libya Ordusunun sözcüsü, Türk rejiminin Trablus milislerine insansız hava araçları gönderdiğini söyledi. Sözcüye göre milislere teslim edilen araçlar, bomba taşıma kapasitesine sahip.

Siteye göre Türk rejimi, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’ın Ulusal Libya Ordusu’na verdiği desteğe misilleme niteliği taşıyor.

Öte yandan Trablus merkezli yönetim kısa bir süre önce Fransa’yı Haftar’ın birliklerine destek vermekle suçlamıştı. Fransa ise bu suçlamayı reddederek, Trablus’taki Ulusal Birlik Hükümeti ve BM’nin siyasi çözüm için arabuluculuğuna desteklerini sürdürdüklerini belirtti.

Çatışmalar 4 Nisan’dan bu yana, uluslararası toplumun tanıdığı Ulusal Birlik Hükümeti güçleri ile, mareşal Haftar’ın birlikleri arasında yaşanıyor.

Haftar’ın Libya Ulusal Ordusu, ülkenin kuzey batısındaki Trablus’u almak istiyor. Karada çatışmalar yoğunlaşırken, karşılıklı hava saldırıları da sık sık düzenleniyor.

Fransız RFI radyosuna göre, Pazar günü Trablus mahallelerine düzenlenen hava saldırılarında 4 kişi öldü, 37 kişi yaralandı. Yayınlanan bir görüntüde, askeri bir üsse insansız hava aracı ile düzenlenen saldırı sırasında bir grup gencin “Allahu Ekber” diyerek Haftar’ın birliklerine destekte bulunduğu görüldü. RFI’ye göre Trablus’ta sadece uluslararası toplumun desteklediği Ulusal Birlik Hükümeti’nin destekleyenler bulunmuyor. General Haftar yanlısı bazı grupların da olduğu bildiriliyor.

Libya, 2011’de NATO destekli bir müdahale ile Muammer Kaddafi rejiminin kanlı bir şekilde devrilmesinden bu yana kaos içerisinde yaşıyor.