Türkiye’den Yunanistan’a mülteci akışı endişelendiriyor

Ankara rejiminin AB ile yaptığı mülteci anlaşmasına rağmen Türkiye’den Yunanistan’a geçen mülteci sayısında geçen yıla göre yüzde 40’lık artış var. Artış karşısında ne AB ne de UNCHR’nin kalıcı bir çözümü yok.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNCHR)’nin açıkladığı yeni verilere göre Türkiye’den Meriç Yunan adalarına geçen mülteci sayısı artarak sürüyor. Bu yılın başından Ekim ayına kadarki zaman zarfında sadece Meriç nehri üzerinden Yunanistan’ın kuzeydoğusuna ulaşan mülteci sayısı 11 bini buldu.

Geçtiğimiz yılın aynı süre zarfına göre mülteci sayısındaki artış yüzde 40’a tekabül ediyor. 2017’de Meriç yolunu kullanarak Türkiye’den Yunanistan’a geçen mültecilerin sayısı 5 bin 500’de kalmıştı. Yunanistan’ın başkenti Atina’daki Göç ve Mülteciler Bakanlığı’nın aktüel bilgilerine göre ise ortalama günde 100 mülteci kara veya deniz yoluyla ülkeye ulaşıyor.

Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan UNCHR’nin Yunanistan’daki yetkilileri, sığınma talebinde bulunan mültecilerin yüzde 73’ü savaştan kaçan mülteciler. Bunların başını ise Suriye, Afganistan ve Irak’tan gelenler çekiyor.

ÇOCUK MÜLTECİLERİN SAYISI DA ARTIYOR!

Yoğun artış karşısında hem Yunan hükümeti hem de UNCHR yetkilileri çaresiz. Özellikle de reşit olmayan çocuk mülteci sayısındaki artış yetkilileri endişelendiriyor. Mülteci kampı Fylakio’daki UNCHR yetkilisi Margaritis Petritzikis “Sayıları her geçen gün artan ailesiz çocuklar karşısında ne yapacağımızı bilmiyoruz” diye konuştu.

Meriç nehri yakınlarında bulunan aynı kampın yöneticisi Irini Logotheti ise “Kapasitesi 180 olan bu kampta maalesef 265 kişi kalmak zorunda kalıyor. Bunlardan 93’ü ise yanında hiç bir refakatçisi ve vekili olman küçük yaştaki çocuklar” bilgisini verdi.

Kampın kapasitesinin dolup taşması üzerine UNCHR kampa 13 konteyneri kurma kararı aldı. 2014 yılından bu yana Meriç’ten geçen mülteciler için kurulan bu kampta böylelikle önümüzdeki aydan itibaren 400 mülteci kalabilecek.

Atina hükümeti yetkilileri ise AB’nin AKP iktidarıyla yaptığı mülteci anlaşmasının işe yaramadığına dikkat çekiyor. AB 2016 yılının Mart ayında Ankara rejimiyle mülteci anlaşması imzalamıştı. Almanya’nın öncülüğünde yapılan anlaşmaya göre Avrupa’ya ulaşmak için Suriye, Irak ve Afganistan’dan yola çıkan 3 milyona yakın mülteci Türkiye’de tutulacak, yani Türk devleti sınırlarını daha sıkı kapatacaktı.

Ancak Erdoğan rejiminin 6 Milyar Euro para almasını ön gören anlaşmanın pratikte çok da işlemediği ya da işletilmediği görülüyor. Brüksel’deki AB yetkilerine göre Ocak ayından Eylül ayının ortasına kadar Türkiye’den Avrupa Birliği topraklarına geçen mülteci sayısı 38 bin civarında. Bu rakamın 2017 yılının toplamından daha fazla olması ve artışın yüzde 43’ü geçmesi AB yetkililerini endişelendiriyor.