Türkiye’nin Efrîn’e işgal saldırısını dünya basını böyle gördü

Efrîn’e yönelik işgal girişimine yönelik dünya basınında QSD’nin sert direnişinin yanı sıra Erdoğan’ın paralı askerleri radikal İslamcılar öne çıkarken, Die Welt’te Türkiye’nin ‘savaş suçu işlemeden hedefine ulaşamayacağı’ görüşü de dikkat çekti.

Le Monde : İslamcılar Esad’ı bıraktı, Kürt bağımsızlığını engelleme peşinde

Fransa’nın önde gelen gazetelerinden Le Monde’da yer alan ‘Erdoğan, Suriye’deki saldırının genişleyeceğini vaat ediyor‘ başlığıyla verilen haberde, bir dönem devrilmesi istenen Esad yerine Kürtlerin hedefe konulduğuna işaret edildi.

Haberde Türkiye’nin güneyinde kurulacak bir Kürt otonomisinin 15 milyonu aşkın nüfuslu kendi Kürtlerine de ‘bulaşacağından’ korktuğu ve Türk ordusunun saldırıları nedeniyle Efrîn’de sivillerin de yaşamını yitirdiği kaydedildi.

Erdoğan’ın işgal saldırılarını Efrîn’le sınırlı tutmak istemediği hatırlatılan haberde, “Türkleri 1 numarası (Erdoğan) Efrîn’le yetinmek istemiyor” denildi. AKP faşizminin başının ‘İdlib’e yürüme’ ve Minbic’e saldırma tehditlerine yer verilen haberde, İdlib’e saldırı riskinin ‘Rusya’yı alarma geçirmesi’ gerektiği savunuldu.

Soçi’de başlayacak Suriye görüşmelerinde Türkiye’nin bir Kürt otonomisi oluşmaması için bastıracağı kaydedilen haberde, bu noktada Ankara’nın Moskova, Tahran ve Şam yönetimleriyle aynı hatta buluştuğu belirtildi.

Le Monde haberinde, Türk İslami-muhafazakarlarının Beşar Esad rejimini devirme fikrinin artık güncel olmadığı ve tek hedef olarak Kürtlerin bağımsızlığık ‘heveslerini önlemeyi’ öne konduğunun altı çizildi.

Haberde son olarak, Erdoğan’ın zaten yüzbinlerce mültecinin yaşadığı Efrîn’e Ezaz ve Cerablus’ta olduğu gibi Türkiye’deki Suriyeli mültecileri göndermeyi planladığı belirtildi. Haberde, Suriye’deki bir çözümün Beşar Esad lehine gelişmesi halinde ise Ezaz ve Cerablus başta olmak üzere Türkiye’nin işgalinde bulundurduğu bölgelerdeki ‘muhaliflerin’ varlığının da tartışma konusu olacağı vurgulandı.

ABC: SALDIRIYI ELEŞTİRENLER GÖZALTINA ALINIRKEN, DESTEK GÖSTERİLERİ YAYGIN

ABC News’te Associated Press ajansının verdiği bilgilerin de kullanıldığı haberde, dün Türkiye’nin aldığını iddia ettiği Qestele tepesine yönelik QSD’nin yaptığı açıklamasına yer verildi. Haberde, YPG’nin tepede ciddi bir direnişin olduğu yönündeki açıklamasına dikkat çekilirken, Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin (SOHR) Maydanki barajı çevresi ile bir tarihi kilisenin bombalandığına dair bilgileri paylaşıldı.

Haberde, gözlemevine göre Türkiye’nin işgal girişiminde 17’si çocuk en az 51 sivilin hayatını kaybettiği kaydedilirken, YPJ savaşçısı Avesta Xabur’un fedai eylemine de yer verildi.

ABC News, Kilis’te dün onlarca kişinin tekbir getirerek Türk bayraklarıyla yaptığı yürüyüşe değinirken, “Türkiye’de saldırıyı eleştirenler gözaltına alınırken, destek amaçlı gösteriler yaygın” denildi.

REUTERS: YPG’YE KARŞI ÇOK AZ BİR İLERLEME SAĞLANABİLDİ

Reuter haber ajansında ‘Erdoğan: Türkiye tüm Suriye sınırını temizleyecek’ başlığıyla verilen haberde de Erdoğan’ın işgal girişimini tüm Rojava’ya yayma tehditleriyle işgal girişiminde Türkiye’nin ‘ilerleyememesine’ değinildi.

Kürt temsilcilerin Rojava’nın diğer alanlarına yönelik olası bir topyekün işgal girişimine karşı ‘gereken cevabın’ verileceği şeklinde yanıtladıkları belirtilen haberde, işgal girişiminin başarısızlığına işaret edildi.

Reuters haberinde, “Bir haftayı aşan (9 gün) süreye rağmen Türkiye ve Suriyeli gruplar, dağlık olan bölgede yerleşmiş düşmanlarına (YPG) karşı sadece çok az bir ilerleme sağlayabildiler” denildi. Haberde ayrıca dünkü bombardımanlarda sadece bir aileden 3 kişinin yaşamını yitirdiğine dair SOHR açıklamasına yer verildi.

WELT: TÜRKİYE SAVAŞ SUÇU İŞLEMEDEN EFRİN’İ TEMİZLEYEMEZ

Almanya’da yayın yapan Die Welt gazetesinde ise, ‘Erdoğan’ın radikal yardımcı birliği bir zamanlar umut kaynağıydı’ başlığıyla ÖSO çeteleri üzerine bir yazı kaleme alınırken, Türkiye’nin zorlu işgal girişiminde ‘savaş suçu işlemeden başarılı olamayacağı’ tespiti yapıldı.

Tekbir getirerek Türk bayraklarıyla sloganlar atan radikal İslamcı grupların ÖSO adı altındaki faaliyetine dikkat çekilen yazıda, “ÖSO biz zamanlar Batı’nın gözdesiydi” denildi. İlk başlarda Esad rejimine karşı savaşan, farklı halklardan ve laiklerin oluşturduğu ÖSO’nun böyle bir durumdan Türk ordusunun ‘yardımcı gücüne’ dönüşünün tarihçesi verildi.

Türk ordusunun şimdilerde DAİŞ’ten farkı kalmayan ÖSO adlı çetelerle başlattığı seferin zorlu olduğuna vurgu yapılan Die Welt yazısında, dağlık bir yapısı olan ağır silahlı binlerce YPG savaşçısının direnişine dikkat çekildi. Ortadoğu uzmanı Thomas von der Osten-Sacken’ın görüşlerinin paylaşıldığı yazıda, YPG’nin direnişinin devamının Türk hükümetini zorlayacağına işaret edildi.

Die Welt’teki yazıda ayrıca Türkiye’nin savaş suçu işlemesinin kesin olduğu dile getirildi. Yazıda, “Kara saldırısının zorlaştığı bir savaşta Türkiye’nin bir savaş suçu işlemeden Suriye’deki hedeflerine ulaşması ve Efrîn’i ‘temizlemesi’ mümkün görünmüyor” tespiti yapıldı.

DIE PRESSE ERDOĞAN’IN İSLAMCI KARA BİRLİKLERİNİ YAZDI

Avusturya basınında da Erdoğan’ın kimi eleştirilere rağmen Kürtlere yönelik katliam girişiminde kullandığı ÖSO çeteleri ele alındı. ‘Erdoğan’ın İslamcı kara birlikleri Suriye’de’ başlığıyla yayınlanan haberde, çetelerin özellikle Ezidiler ile Hristiyanlara yönelik katliam yapmalarından endişe edildiği belirtildi.

Türkiye’nin Suriye savaşının başından bu yana DAİŞ dahil olmak üzere çok sayıda radikal İslamcı grubu desteklediği hatırlatılan haberde, Erdoğan’ın geçen yıl bir araya getirdiği ‘Suriye Milli Ordusu’nun içerisinde de çok sayıda radikal grubun olduğu vurgulandı. Haberde ayrıca söz konusu ‘Suriye muhalefeti’ içerisinde Esad rejimiyle savaşmadıkları gerekçesiyle Kürtlere yönelik bir ‘nefretin’ olduğu da savunulurken, bu nefretin geçtiğimiz gün Şam’a yönelik çağrı nedeniyle daha da arttığı iddia edildi.