Türkiye ve İran ekonomisi gözlem altında

Kalkınmakta olan ülkelerde ekonomik büyümenin 2019’da genel anlamda yüzde 4’ün üzerine çıkması beklenirken, Türkiye ve İran için göstergeler umut vermiyor.

Les Echos gazetesine göre 2019 yılında Brezilya’da bir sürpriz bekleniyor. ABD ile Çin arasındaki ekonomik savaş nedeniyle Vietnam’ın pusuda beklediğine dikkat çeken gazeteye göre, göstergeler kalkınmakta olan ekonomiler için “yeşil ışık” yaktı. En azından Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika için iyimser tahminler yapılıyor. Güney Afrika’da ekonomik büyüme 2018 yılında yüzde 0,8, Hindistan için ise yüzde 7.3 olarak gerçekleşmişti.

2018’da yüzde + 1,4’lik küçük bir büyüme ile sınırlı kalan Brezilya’nın 2019’da net bir yükseliş göstermesi bekleniyor.

Brezilya’nın kadın düşmanı ve diktatoryal eğilimli yeni Cumhurbaşkanı Jair Bolsonaro’nun iş çevreleri ile olan yakın ilişkisi, bu tahminlere zemin oluşturuyor. Ancak ekonomik büyüme ile özgürlükler ve demokrasinin paralel büyümesi arasında zorunlu bir bağ yok. Bir yükselirken, birinin dibe inmesi sık sık yaşanan bir gerçeklik olarak dikkat çekiyor.

Rusya’nın ekonomik büyümesinin 2018’da yüzde 1,7’den 2019’a yüzde 1,8’e çıkması beklenirken, Çin’in yüzde 6,6’dan yüzde 6.2’a düşecek.

Kalkınmakta olan ülkelere ilişkin bu tahminler yapılırken, endişeli bakışlar Türkiye’ye çevriliyor. 2018’de negatif görünümlü iki çeyrek dönemden sonra Moody’s yurt içi gayrı safi milli hasılada 2019 yılında yüzde 2 düşüş öngörürken, Citigroup yüzde 3.3’lük düşüş bekliyor. Türkiye, ABD’nin yaptırımları altında olan İran ile birlikte gözetim altındaki ülkeler arasında yer alıyor. Benzer bir durum Arjantin için de geçerli.