Türkiye yolsuzlukta birinci ülke oldu

Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün 2017 yolsuzluk algı indeksinde Türkiye AB liginde birinci sırada yer aldı.

Örgütün raporunda dünya genelinde 180 ülke ve bölgede kamu hizmetlerine ilişkin yolsuzluk algı düzeyi ele alındı.

Türkiye’nin durumu 2013’ten bu yana hızlı bir şekilde kötüleşiyor. 2017 yılı Endeks sonuçlarına göre, Türkiye bir puan daha kaybederek 40 puan aldı. Türkiye bu puanı ile 6 basamak gerileyerek 180 ülke arasında 81’inci sırada yer aldı. Erdoğan’ın Türkiye’si böylece dört yıl üst üste gerileyen bir ülke görünümüne kavuştu. Son 5 sene içerisinde 10 puan düşüşle 28 sıra kaybetti.

Türkiye, Avrupa Birliği ülkeleri ile karşılaştırıldığında 28 ülke arasında sonuncu oldu. G20 ülkeler arasında 13’üncü sırada yer alan Türkiye, OECD üyeleri arasında ise 35’inci sıraya geriledi. Diğer bir ifadeyle sondan ikinci oldu.

Yolsuzluk Algı Endeksi’nde en az yolsuz olan ülkeler ise puanları ile birlikte şöyle sıralandı: Yeni Zelanda (89), Danimarka (88) ve Finlandiya (85).

Endeksin son sıralarında Suriye (14), Güney Sudan (12) ve Somali (9) yer alıyor. En çok puan kaybeden beş ülke arasında da Türkiye var: Saint Lucia (-16), Bahreyn (-15), Suriye (-12) Türkiye (-10) ve Gine (-8).

Yolsuzluğa dair algının hukuk devleti ilkeleri, basın özgürlüğü, sivil toplumun gücü, örgütlenme ve ifade özgürlüğü gibi konularla doğrudan ilgili olduğu ifade ediliyor.