Türkler Almanya'ya kaçıyor

Federal Göçmen ve Mülteci Dairesi'nin (BAMF) verilerine göre, Almanya’ya sığınan Türklerin oranın yaklaşık beş kat arttı.

Die Welt gazetesinin BAMF’ın istatistiklerine dayanarak yayınladığı habere göre, Türkiye’den 15 Temmuz 2016’faki darbe girişiminden bu yana Türkiye vatandaşlarının Almanya’ya iltica başvurularında büyük artış yaşandı.

İstatistikler, Türkiye’den gelen başvurularda Türklerin oranı yaklaşık beş kat artarak Kürtleri geride bıraktı.

Başvuru sahiplerinin eğitim seviyesinin de önemli ölçüde yükseldiği ifade edilirken, Türkiye’den iltica başvurusu yapan her iki kişiden birinin üniversite mezunu olduğuna dikkat çekildi.

2018 yılının ilk yarısında bu başvuru sahiplerinin yüzde 48’ini üniversite mezunları oluşturuyor.

İçişleri Bakanlığı verileri, 2018 yılında 10 bin 655 başvuruyla Türklerin Almanya'ya iltica başvurusunda bulunanlar arasında altıncı sırada yer aldığına işaret ediyor 2017'de bu rakam 8 bin 483 olarak kayda geçmişti. Bu artış, Türkiye’deki siyasi durumla bağlantılı olarak ele alınıyor.

Aynı habere göre, 2016 yılında Türkiye vatandaşı 4 bin 383 Kürt başvuruda bulunurken, Türk kökenlilerin sayısı sadece bin 197 olarak kaydedilmişti. 2018’de 4 bin 67 Kürt'e karşılık 5 bin 776 Türk kökenli Almanya'ya ilticada bulundu. Dikkat çeken diğer bir veri ise kabul oranları ile ilgili. Türklerin başvurularındaki kabul oranları yaklaşık yüzde 71’e yükselirken, Kürtlerde bu oran yüzde 12’de kaldı.