Tunus’ta Anayasa referandumunda ‘evet’ çıktı

Tunus’ta cumhurbaşkanına geniş yetkiler veren anayasa referandumunda “evet” çıktı.

AFP’ye konuşan Sigma Conseil enstitüsü müdürüne göre pazar günü yapılan referandumda yüzde 92 ila 93 oranında geniş bir çoğunlukla “evet” oyu kullanıldı.

Tartışmalı yeni yasa, Cumhurbaşkanı Kais Said’e geniş yetkiler tanıyor. Böylece 2014’ten bu yana yürürlükte olan parlamenter sistemden kopuş gerçekleşecek.

Seçim kurumuna göre 9,3 milyon seçmenin kayıtlı olduğu ülkede en az 2,46 milyon kişi, diğer bir ifadeyle seçmenlerin sadece yüzde 27,54’ü sandık başına gitti.

Tunus’ta son yıllarda seçimlere katılım sistematik olarak yüzde 40’ı aşıyordu. 2011’deki genel seçimlerde seçmenlerin yüzde 52’si sandık başına gitmişti.

Sigma Conseil 1,8 ile 1,9 milyon arasında kişinin temel muhalefet partilerinin boykot çağrısına uyduğunu belirtti.

Muhalefet partileri Anayasa referandumu ile ülkenin diktatörlüğe gideceği tepkisinde bulunuyor.

Anayasa referandumu ardından cumhurbaşkanı hükümet başkanı ve bakanları atayabilecek. Cumhurbaşkanı ayrıca bunları parlamentonun onayı olmadan görevden alabilecek.

Cumhurbaşkanına yargı alanında da yetkiler veriyor. Kais Said, Yüksek Yargı Konseyi’nin önerileri üzerine yargıçları atayabilecek. Bununla birlikte medya ve yolsuzluk karşıtı kurumlara da el atabilecek.

Kais Said, 2021’de muhalefetin “darbe” olarak nitelediği bir yöntemle siyasal İslamcıları iktidardan uzaklaştırarak iktidara el koyması Tunus toplumunun bir kesimi tarafından destek gördü. Tunuslular yolsuz siyasi sınıfın gitmesini isterken, Kais Said kendisini kurtarıcı olarak öne sürdü.

Çok sayıda kişi başkent Tunus’ta referandumda evet çıkmasını da kutladı.