Tunus’ta ‘iç savaş’la tehdit eden Raşid Gannuşi gözaltına alındı

Tunus’ta siyasal İslam’ın ortadan kaldırılması halinde “iç savaş” tehdidinde bulunan muhalefet partisi lideri Raşid Gannuşi, tutuklandı.

Önce Müslüman Kardeşler, ardından Türk Cumhurbaşkkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın AKP modelini esas alan Ennahdha (Nahda Hareketi) partisinin şefi 17 Nisan günü gözaltına alındı.

81 yaşındaki muhafazakar İslamcı hareketin lideri, temmuz 2021’de Cumhurbaşkanı Said Kais tarafından feshedilen parlamentoyu yönetiyordu.

İçişleri Bakanlığı kaynakları, Gannuşi’nin gözaltına alınmasının yaptığı açıklamalarla ilgili olduğunu doğruladı.

Gannuşi, hafta sonu yaptığı açıklamada kendi partisinin içinden çıktığı siyasal islamın ortadan kaldırılması halinde Tunus’un “iç savaş” tehdidiyle karşı karşıya kalacağını iddia etti.

Gannuşi, başkent Tunus’taki evine düenlenen polis baskını ile gözaltına alındı.  Nahda Hareketi, “Son derece ciddi bir gelişme” diyerek, Gannuşi’nin “derhal serbest” bırakılmasını istedi.

Şubat ayında da Gannuşi, polisleri “tiran” olarak suçladığı için yapılan bir suç duyurusu nedeniyle anti-terör şubesi tarafından ifadesi alınmıştı. Kasım 2022’de Suriye ve Irak’a “cihatçıları” göndermekle ilgili bir soruşturma kapsamında anti-terör şubesi tarafından ifadeye çağrılmıştı.

Geçen yıl temmuz ayında ise yurtdışında Nahda hareketi bağlantılı bir kurumdan para transferi ile bağlantılı kara para aklama ve yolsuzluk şüpheleriyle Gannuşi’nin ifadesi alınmıştı.

Şubat ayı başından bu yana aralarında eski bakanlar, iş insanları ve ülkenin en fazla dinlenen radyosu Mosaique FM’in patronunun da aralarında olduğu 20’yi aşkın muhalif ve kişi tutuklandı.

Raşid Gannuşi, Habib Burkiba ve Zeynel Abidin Bin Ali rejimleri döneminde Londra’da 20 yıl sürgünde yaşadıktan sonra 2011’de Tunus devrimi ile Bin Ali rejiminin yıkılması ardından geri dönmüş ve devrimin kazanımları üzerinden iktidar olmuştu. İktidarı döneminde ise kötü bir bilanço ortaya çıkardı.

ERDOĞAN İLE SIKI İLİŞKİ İÇİNDEYDİ

Gannuşi, siyasi hayatının başında Mısırlı Müslüman Kardeşler’den esinlenirken, daha sonra Erdoğan’ın AKP modelini esas aldı. Ennahdha ile de dogmatik olmayan muhafazakâr değerleri savunan “demokrat müslüman” olarak kendisini sundu.

Erdoğan geçen yıllar içinde Gannuşi ile birçok kez görüştü, hatta 2018’de AKP’nin kongresine davet edildi. Ocak 2020’de Dolmabahçe’de basına kapalı görüşme yapıldı. Ayrıca AKP’nin kontrolündeki medya  Tunus’ta 2021’de parlamentonun feshini Fransa ve Körfez monarşileri tarafından organize edilen “darbe” olarak niteleyerek, Gannuşi’ye sahip çıkmıştı.