Tunus’ta isyan: İki günde 500 gözaltı

Arap Baharı'nın başladığı ülke olan Tunus'da halk bu kez sosyal adalet için sokaklarda. Ülkenin bir çok kentinde çatışmalar yaşanıyor.

Özellikle başkent Tunus, kuzey batıdaki Siliana, merkezdeki Kasrin ve başkentin 30 km batısındaki Teburba'da Çarşamba'yı Perşembe'ye bağlayan gece, eylemciler ile polis arasında çatışmalar yaşandı.

Gençler polisin müdahalesine taş ve molotof kokteylleri ile yanıt verdi. Gençler gece boyunca sokaklara çıktı, yolları tuttu. Polis eylemcilere karşı yoğun gaz bombaları kullandı.

Kuzeydeki Thala kentindeki polis merkezi eylemciler tarafından ateşe verildi. Ülke genelinde 21 polis yaralandı.  Yaralı eylemcilere ilişkin bilanço öğrenilemedi.  Son 24 saat içerisinde 300, iki gün içinde toplam 500 kişi gözaltına alındı.  

Protesto eylemleri, yıl başında gelen zamlara yönelik barışçıl gösterilerle başladı.  "Neyi Bekliyoruz" adıyla başlatılan kampanya yürütücüleri, 2018 mali bütçesinde revizyon istiyor.

Sosyal adaletsizliğe yönelik bu tepki giderek büyürken, Tunus devriminin 7'inci yıldönümü de yaklaşıyor.

2010 sonunda başlayan isyanın sonucu olarak, 14 Ocak 2011'de diktatör Zeynel Abidin Bin Ali iktidardan kovulmuştu. Bu ayaklanma, Arap Baharı adı verilen hareketin başlangıcı olmuştu.