Tunus’ta protesto eylemleri dün gece de devam etti

Tunus’ta zamlara ve kemer sıkma politikalarına karşı başlatılan gösteriler dün gün boyunca da devam ederken, bazı yerlerde provakatif saldırılar da meydana geldi.

Ülkenin birçok kentindeki gösteriler dün de hükümetin tehditvari uyarılarına rağmen devam etti. İlk iki günde 200’ü aşkın kişinin gözaltına alındığı eylemlerde dün de çok sayıda eylemci polislerce yakalandı.

Başkent Tunus ile Teburba’da dün akşam üçüncü gününe giren eylemlerde polis eylemcilere göz yaşartıcı bomba kullanırken, birçok eylemcinin yaralandığı bilgisi verildi. Ancak Pazartesi günü bir eylemcinin katledilmesi ardından ölümlere dair bilanço kesinleştirilemiyor.

Gösterilere ilişkin açıklama yapan İçişleri Bakanı Halife Şibani, geçtiğimiz gece en az 45 polis aracıyla çok sayıda binanın ateşe verildiğini savundu.

Öte yandan kemer sıkma politikalarına karşı eylemlerde provakatif saldırılar dikkat çekiyor. Cerbe adasında bulunan ve Afrika’nın en eski sinagogu olan El Griba Sinagogu’na molotof kokteyliyle saldırıldığı bildirildi. 2002 yılında El Kaide çetelerinin 21 kişiyi katlettiği bir saldırıya hedef olan sinagogda ölü veya yaralının olmadığı öğrenildi.

Tunus'ta 2018 yılı bütçesine dair yasa kapsamında 1 Ocak'tan itibaren birçok temel ihtiyaç maddesine zamlar yapılırken, kemer sıkma politikaları hayata geçirildi. Yasa çerçevesinde çok sayıda ürüne vergi zammı geldi. Yakıt, otomobil, telefon hizmetleri ve internete erişimine yönelik fiyat ve vergiler arttırıldı.

2010 yılı sonunda ‘Arap Baharı’ denilen olayların başladığı ülke olan Tunus’ta dönemin cumhurbaşkanı Zeynel Abidin bin Ali, 2011 yılı başında görevini bırakmak zorunda kalmıştı. Ancak Ennahda başta olmak üzere bazı radikal İslamcı örgütlerin de devreye girmesiyle birlikte Tunus’un en önemli gelir kaynağı olan turizmde ciddi gerileme yaşandı. Ayrıca ülkede son 7 yıldaki farklı hükümetlerin istikrarı sağlayamaması nedeniyle yabancı yatırımlarda da ciddi gerileme meydana geldi.