Tunus’ta protestolar sürüyor

Tunus’ta bir gazetecinin bedenini ateşe vermesi ardından, yaşam koşullarını protesto etmek amacıyla başlayan protesto gösterileri devam ediyor.

“Arap Baharı” adı verilen ayaklanmanın ateşlendiği Tunus’da, Bin Ali rejiminin devrilmesinin sekizinci yıldönümü öncesi bir çok kentte yeni bir protesto dalgası yaşanıyor. Eylemciler, kötüleşen yaşam koşullarını protesto ediyor.

Bundan sekiz yıl önce, Muhamed Buazizi isimli seyyar satıcının bedenini ateşe vermesi ardından, Bin Ali rejiminin devrilmesine yol açan devrimin kıvılcımı ateşlenmiş ve Arap Baharı adı verilen süreç başlamıştı.

Bu kez, Kassarin kentinde gazeteci Abdul Rezzak Zorgui, arkasında bir video görüntüsü bırakarak bedenini ateşe verdi.

34 yaşındaki gazeteci, 20 dakikalık videoda “Geçimlerini sağlayacak olanakları olmayan Kassarin sakinleri için bugün bir devrime başlayacağım” diyerek eyleminin amacını açıkladı. Gazeteci, “Sekiz yıldır iş arıyorum, ama yok. Her şey yalan” diye ekledi.

Bu eylemden bu yana gençler her gün sokaklara çıkarak polisle çatışıyor.

Kassarin, 2010 yılı sonunda Bin Ali rejimine karşı protesto eylemlerinin başladığı ve rejimin düşmesiyle sonuçlanan ayaklanmanın yaşandığı ilk kentlerden biriydi.

Ülkeye demokrasi dönmesine rağmen, protesto eylemleri düzenli bir şekilde bu kentte devam etti. Kent sakinleri, merkezi iktidar tarafından kendi kaderlerine terk edildikleri tepkisinde bulunuyorlar.

Tunuslu Gazeteciler Ulusal Sendikası (SNJT), devrimin sekizinci yıldönümü olan 14 Ocak’ta ulusal çapta “onur” grevine çağırdı. Sendika, medya alanındaki felaket koşulları protesto ederek, özel sektörde çok sayıda gazetecinin çalışma koşullarının çok kırılgan olduğuna dikkat çekti.