Tunus’ta Türkiye’ye tepki büyüyor

Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Tunus’un “içişlerine müdahalesine” tepkiler büyüyor. Erdoğan’ın siyasal İslamcı ittifakı Nahda Hareketi’nin kapatılması ve Türk büyükelçisinin sınırdışı edilmesi talebi var.

Tunus Cumhurbaşkanı Kais Said, geçen yazdan bu yana çalışmaları durdurulan parlamentoyu feshetme kararına dünyanın birçok yerinden tepki gelirken, özellikle Türk devletinin tepkisi dikkat çekti ve Tunus’u öfkelendirdi.

Tunus Cumhurbaşkanı 22 Eylül 2021’de kendi yetkilerini arttırarak, parlamento çalışmalarının askıya alınmasına yol açmıştı.

Cumhurbaşkanı 25 Temmuz’da referandum, Aralık 2022’de ise seçimlere gidileceğini duyurmuştu. Birçok siyasi parti, cumhurbaşkanının yetkileri kendisinde toplaması ve müdahalelerde bulunmasını anayasaya darbe olarak nitelendiriyor.  Said ise aldığı istisnai tedbirlerin darbe değil, devleti “yakın tehlikeden” korumak için anayasal çerçevede alınan tedbirler olduğunu savunuyor.

Said geçen yıl, siyasal İslamcı Nahda hükümetini görevden almış, parlamenterlerin dokunulmazlıklarını kaldırmış ve kamu kurumlarını korumak adına orduyu konuşlandırmıştı. Bu kararlar, özellikle Nahda hükümetine karşı tepkilerin büyüdüğü, aylarca polis şiddeti, ekonomik zorluklar ve hükümetin Covid-19 salgınını yönetme biçimini protesto eylemlerinden sonra gelmişti  

Parlamentonun feshi ardından Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Tunus’taki gelişmeleri demokrasinin lekelenmesi olarak görüyoruz. Seçilmişlerin bulunduğu Meclis'in feshi, Tunus'un geleceği açısından düşündürücüdür ve Tunus halkının iradesine bir darbedir" dedi.

‘NAHDA KAPATILSIN, TÜRK BÜYÜKELÇİSİ SINIRDIŞI EDİLSİN’

25 Temmuz Hareketi ise bu açıklamaya tepki olarak Nahda hareketinin feshedilmesini, meclisteki tüm üyeleri ve başkanı hakkında soruşturma açılmasını ve Türk büyükelçisinin sınırdışı edilmesini istedi. 25 Temmuz hareketi ayrıca son 10 yılda ekonomik ve sosyal durumun kötüleşmesinden sorumlu olan sistemin tamamen dışlanması çağrısında bulundu.

27 STÖ: TÜRKİYE DERS VERECEK DURUMDA DEĞİL

Ayrıca 27 sivil toplum örgütü ortak bir açıklama ile Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 4 Nisan’daki açıklamasına tepki gösterdi.

Sivil toplum örgütleri, Türk Cumhurbaşkanı’nın demokrasi konusunda ders verecek durumda olmadığını, Türkiye’nin yargı bağımsızlığı, ifade özgürlüğü, gazetecilere ve insan hakları savunucularına yönelik şiddet konusunda ihlallerde bulunduğunu kaydetti.

Açıklamayı imzalayanlar arasında İdam Cezasına Karşı Tunu Ulusal Koalisyonu, Tunus Kültürel Eylem Derneği, Tunus Bireysel Özgürlükleri Savunma Derneği, Tunus Azınlıklara Destek Derneği, İnsan Hakları Tunus Ligi ve Tunus Gazeteciler Sendikası da yer alıyor.

Express FM radyosuna konuşan eski diplomat Ahmed Yunes, Erdoğan’ın tepkisinin demokrasiye olan bağlılığı ile ilgili olmadığını, daha çok “ittifakı Nahda hareketi” lehine tutumu olduğunu belirtti.