Türkiye sınırötesi insan kaçırmada Çin’den sonra ikinci sırada

Washington merkezli Freedom House, giderek daha fazla devletin yurtdışında vatandaşlarını alıkoyduğunu belirterek, bunların başında Çin ve Türkiye’nin geldiğini ifade etti ve yaptırım istedi.

Geniş bir şekilde ABD tarafından finanse edilen sivil toplum örgütü Freedom House yayınladığı araştırma grubu raporunda devletlerin artan sınırötesi baskılarına dikkat çekti.  

2014 yılından bu yana 38 devlet tarafından yürütülen 854 “sınırötesi baskı” vakası tespit ettiklerini belirten Freedom House, 2022 yılında 20 devletin bu tür eylemlerde bulunduğunu kaydetti. Bu devletler arasında ilk kez Bangladeş ve Cibuti de yer aldı.

2014’ten bu yana kayda geçen vakaların yüzde 30’unun Çin rejiminden kaynaklandığını vurgulayan Freedom House, Çin’in özellikle Uygur azınlığın mensuplarını zorla iade etmeleri için diğer devletlere baskı yapma girişimlerine işaret ediyor.

Freedom House Başkanı Michael Abramowitz, "Sorunla ilgili farkındalık artmasına rağmen, giderek daha fazla otoriter hükümet kendi diasporaları ve sürgündeki insanlar üzerinde kontrol uygulamaya çalışıyor” dedi.

Raporda “Çin, Türkiye, Tacikistan, Rusya ve Mısır hükümetleri, ulusötesi baskının en üretken failleri olarak” sıralandı.

Türk hükümetinin 132 “sınırötes bakı” olayı gerçekleştirdiğine vurgu yapılan raporda, Türkiye’nin sınırötesi baskı konusunda Çin’den sonra geldiği ifade edildi.

Rapor, diğer dünya devletlerine, hedeflenen yaptırımların uygulanması ve güvenlik yardımına kısıtlamalar getirilmesi de dahil olmak üzere, bu ulusötesi baskıyı sona erdirmeleri için tavsiyelerde bulundu.

Raporun ortak yazarı ve Freedom House'un strateji ve tasarım araştırma direktörü Yana Gorokhovskaia, "Otoriter rejimleri eleştiren insanlar, ister profesyonel gazeteciler ister sıradan vatandaşlar olsun, genellikle taciz ve hatta şiddet için hedef gösteriliyor" dedi.

Gorokhovskaia, "Dünya, bu baskıcı hükümetlerin, yurt içinde bağımsız yayın organlarını kapatırken bile yurt dışında medya özgürlüğünü ve kişisel ifade özgürlüğünü kısıtlamasına izin veremez” diye ekledi.