Tutsi soykırımı: Dört toplu mezar bulundu

Rwanda’da Hutu rejimi tarafından Tutsilere yönelik soykırım sırasında katledilenlere ait dört toplu mezar ortaya çıkarıldı.

200 cenazenin yer aldığı toplu mezarlar, bir kaç gün süren kazı çalışmalarından sonra Rusororo köyünde Pazar günü ortaya çıktı. Bölge sakinleri cenazeleri bulmak için 20 metre derinliğe kadar kazdılar.

AFP’ye konuşan Kigali Soykırım Anıtı Müdürü Honore Gatera, “Cenazeleri saklamak, işlenen soykırımın tüm izlerini silmek için kullanılan bir yöntemdi” dedi. Gatera, Rusororo’da bulanan topu mezarların son olmayacağını sözlerine eklerken, soykırımdan 24 yıl sonra ortaya çıkan toplu mezarların sürpriz olmadığını kaydetti.

Yetkili, toplu mezarlarda çıkarılanların, aileleri tarafından anılması için anılarına yakışır bir yere defnedileceğini kaydetti.

Cenazeler ortaya çıkarıldığında bazı aileler, kıyafetlerden yakınlarını tanımaya çalıştılar.

Hayatta kalanların haklarını savunan temel örgütlerden biri olan Ibuka, bu 200 cenazenin, soykırım sırasında Rusororo’da toplanan ve öldürülen 3 bin kişi arasındaki bir grup olduğunu düşünüyor. Sözkonusu kişilere ait cenazeler bugüne kadar bulunmamıştı.

1994 yılında Nisan ve Temmuz ayları arasında, o dönem iktidarda olan aşırı Hutu rejimi, çoğu Tutsilerden oluşan 800 binden fazla kişiyi katletti. Katledilenler arasında ılımlı olarak ifade edilen Hutular da vardı.