Uçak itirafı ardından İran’da yeni gösteriler

İran’da Ukrayna havayollarına ait sivil uçağın, hata sonucu düşürüldüğü itirafı ardından bir çok kentte yeniden protesto eylemleri gerçekleşti.

Cumartesi günü Tahran’da üniversite öğrencilerinin, düşen uçakta hayatını kaybedenler için yaptığı anma, öfke eylemine dönüşmüştü.

Pazar günü başkentte yeniden çok sayıda kişi sokaklara çıktı. Bu eylem, Twitter üzerinde yayınlanan görüntülerde, İran ordusun uçağı kendilerinin düşürdüğü itirafı ardından geldi.

Görüntüler resmi olarak doğrulanmasa da, sokaklara çıkan kitle “Yalan söylüyorlar! Bizim düşmanımız Amerika değil, düşman burada!” diye slogan attı.

İran’ın başka kentlerinde de gösteriler olduğu bildirildi.

Ukrayna havayollarına ait yolcu uçağı, 8 Ocak günü İran’ın Irak’a iki Amerikan üssüne füze atışları yaptığı sırada düşmüştü. Uçakta, çoğu İranlı ve Kanadalı yolculardan oluşan 176 kişi hayatını kaybetmişti.

İran rejimi uçağın kendileri tarafından düşürüldüğünü ilkin inkar ederken Kanada ve İngiltere, uçağın bir İran füzesi tarafından düşürüldüğünü açıklamıştı. Bunun üzerine İranlı yetkililer, Devrim Muhafızları’na ait bir hava savunma birliğinin uçağı yanlışlıkla vurduğunu kabul etmişti.

İranlı muhalif kaynaklara göre, protesto eylemleri özellikle İsfahan, Babul, Hamedan, Meşed, Şiraz, Sine (Doğu Kürdistan) ve Lahidcan kentlerinde gerçekleşti.

ABD Başkanı Donald Trump da İran’daki eylemlerden fırsatla yaptığı açıklamada “Dünya bizi izliyor” diye uyardı. ABD Başkanı, daha önceki eylemleri anımsatarak, “barışçıl eylemcilere yönelik başka bir katliam, ne de internet kesintisi olamaz” dedi.

AF Örgütü’ne göre Kasım ayında benzin zammına karşı yapılan isyanda 300’ü aşkın kişi öldürüldü. Muhalif kaynaklara göre ise bin 500’ü aşkın kişi öldü. Bunlardan 704’ünün kimlik tespiti yapılarak, isimleri yayınlandı.