UCM’den ABD’nin tehdidine yanıt: Caymayacağız!

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Beyaz Saray’ın UCM yargıçlarına yönelik tehdidinin kendilerini “caydırmadığını” belirtti.

Fransız haber ajansı AFP’ye açıklamada bulunan uluslararası mahkeme, “UCM, Adalet Mahkemesi olarak, hukukun üstünlüğü prensipleri ve genel fikrine uygun olarak, caymadan çalışma yapmaya devam edecek” dedi.

Bağımsız ve tarafsız adli bir kurum olduklarını belirten UCM, ilgili ülkeler kendi soruşturmalarını yürütemedikleri veya yürütmek istemediklerinde sadece kendi yetkisini kullandığını kaydetti.

ABD TEHDİT ETTİ, ‘GAYRİMEŞRU” DEDİ

UCM kısa bir süre önce Afganistan’da özellikle Amerikan ordusu tarafından işlenen savaş suçlarını soruşturma niyetini ortaya koydu. ABD ise yargıçları tehdit ederek UCM’nin gayrimeşru olduğunu savundu.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı, UCM’ye yönelik benzeri görülmemiş sertlikte ifadeler kullandı. John Bolton, UCM’nin Amerikalılar, İsrail veya ABD’nin ittifaklarını hedef alması halinde yargıçlara yaptırım uygulayacaklarını açıkladı.

Bolton, “Bu yargıçlar ve savcıların ABD’ye girişlerini yasaklayacağız. Amerikan mali sistemindeki mal varlıklarına yaptırım uygulayacağız ve kendi adli sistemimizde onlara karşı soruşturmalar başlatacağız” diye tehdit etti.

Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin ABD’nin üyesi olmadığı, özellikle savaş suçları ve insanlığa karşı suçları yargılamakla görevli merciini “etkisiz, sorumsuz ve tehlikeli” olarak değerlendiren Bolton, UCM’nin Afganistan’da görev yapan askerlere karşı soruşturma başlatma olasılığından bahsetti.

Kasım 2017 başında UCM’nin savcısı Fatou Bensouda, yargıçlardan Afganistan’daki savaş kapsamında işlenen olası savaş suçlarının soruşturulmasına onay vermesini isteyeceğini açıklamıştı.

Donald Trump’ın danışmanı Bolton, “UCM her an bu Amerikalı vatanseverlere karşı resmi bir soruşturma başlatabilir (...) ABD Başktanı tarafından açık ve muğlaklığa yer vermeyen bir mesaj iletmek istiyorum: ABD, vatandaşlarımızı ve ittifaklarımızın vatandaşlarını bu gayrimeşru mahkemenin haksız soruşturmalardan korumak için gerekli tüm olanakları kullanacaktır.”

Bolton, “UCM ile işbirliği yapmayacağız, onlara destek olmayacağız, UCM’ye üye olmayacağız. UCM’nin kendi güzel yatağında ölmesine izin vereceğiz zira bizim açımızdan UCM zaten ölmüştür” dedi.

Filistin yönetiminin “kışkırtması” ile İsrail’i hedef alabilecek olası soruşturmalar konusunda da uyaran Bolton, “Eğer mahkeme bize, İsrail’e veya başka Amerikan ittifaklarına yönelirse, sessiz kalmayacağız” diyerek, UCM personeline karşı yaptırımlar dahil bir dizi misilleme tedbiri alacakları tehdidinde bulundu.