Ukrayna’da ateşkes onlarca kez ihlal edildi

Ukrayna’da okulların açılması vesilesiyle ordu birlikleriyle Rusya yanlısı gruplar arasındaki ateşkesin kısa sürede onlarca kez ihlal edildiği bildirildi.

2014 yılında Rusya destekli Rus azınlığın başlattığı isyan sonrasında halen Donetsk ve Lugansk bölgelerinin önemli bir bölümü ‘halk cumhuriyeti’ olarak adlandırılan grupların elinde bulunuyor.

Bugüne kadar 10 bini aşkın kişinin yaşamını yitirdiği isyanda birçok kereler ateşkes ilan edilirken, son olarak okulların başlaması nedeniyle dün ateşkes kararı alınmıştı.

Ancak Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) açıklamasına göre, sadece dün gece ateşkes onlarca kez ihlal edildi. Ukrayna’daki AGİT misyonunun sorumlularından Alexander Hug, karşılıklı olarak 70 ihlalin yaşandığını duyurdu.

Hug, tarafları geçtiğimiz hafta içinde kabul edilen ateşkese uymaya çağırdı.

TARAFLAR BİRBİRİNİ SUÇLUYOR

Ukrayna ordusu ise, liman şehri Mariupol şehrinin kuzeydoğusunda hükümete bağlı birliklere saldırı düzenlendiği iddiasını paylaştı. Ordu sözcüsü Viktoria Danilçuk, dün gece hafif makineli silahlarla çok sayıda saldırıya maruz kalındığını savundu.

Donetsk Halk Cumhuriyeti adlı Rus isyancılardan yapılan açıklamada ise, Ukrayna ordu birliklerinin Horlivka şehrine saldırlar düzenlediği iddia edildi.

Ukrayna’da 2013 yılı sonbaharında Avrupa Birliği (AB) ile müzakerelerin başarısız olmasını bahane eden ve batılı ülkelerin desteklediği gruplar dönemin Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’e karşı şiddetli gösteriler başlatmıştı. Aylar süren gösterilerde onlarca kişi hayatını kaybederken, Rusya destekli Yanukoviç, Şubat 2014’te görevden alındıktan sonra Rusya’ya sığınmıştı.

İktidar değişikliği ardından ülkenin doğusundaki Donetsk ve Lugansk bölgelerini de içeren Donbass’ta çoğunluğu oluşturan Ruslar isyan başlatmıştı. Rusya ise aynı yıl 1954’te Ukrayna’ya bırakılan Kırım Yarımadası’nı ilhak etmişti.

Ukrayna ve batılı devletler, Rusya’nın isyancılara silah ve asker yardımı yaptığını savunuyor.