Ukrayna krizi: AB Rusya’ya yaptırımları 6 ay uzattı

Avrupa Birliği’nin 28 ülkesi, Ukrayna krizi nedeniyle Rusya’ya yönelik ekonomik yaptırımları resmi olarak altı ay daha uzatmaya karar verdi.

Üye devletleri temsil eden Avrupa Konseyi, Twitter hesabı üzerinden yapılan açıklamada “AB liderleri Rusya’ya yönelik ekonomik yaptırımların altı ay uzatılmasında karar kıldı” denildi.

Brüksel’deki AB zirvesinde göç sorunlarına ilişkin yoğun müzakerelerin ardından Ukrayna krizine ilişkin Minsk anlaşmaları ele alındı.

Rusya’ya yönelik yaptırım kararları, Ukrayna krizinin en şiddetli olduğu 2014 yazında, Kırım’ın Rusya Federasyonu’na bağlanmasından bir kaç ay sona alındı. Kiev yönetimi ve Batılılar, Rusya’yı isyancıları desteklemek ve silah sağlamakla suçluyor, Moskova ise yalanlıyor.

Avrupa Birliği ayrıca, bazıları Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yakın olmak üzere 150’ye yakın kişiye de yaptırım uygulayarak “kara liste”ye aldı. Bu kişilerin Avrupa bankalarındaki varlıkları donduruldu ve vize yasağı getirildi.

Brüksel’deki toplantıda AB liderleri, Rusya’yı Ukrayna’a 2014 yılında bir füze ile düşürülen MH17 yolcu uçağına ilişkin felaketteki sorumluluğunu da tanımaya çağırdı.