Ukrayna savaşı helikopterler için ‘ölüm çanı’ mı?

Ukrayna savaşında kaybedilen helikopter miktarı, helikopterlerin bir saldırı aracı olarak geleceğinin zan altında olduğu iddia edildi. Bazı uzmanlar ise kullanıldıkları koşullardan dolayı bir ‘Rus fiyaskosu’ yaşandı.

24 Şubat’ta başlayan Ukrayna savaşından bu yana sanal ağlar, helikopterlere karşı kullanılan uçaksavarlara ilişkin görüntülerle doldu. Kısa ve uzun menzilli uçak savarlar, zırhlı ve yüksek silah donanımlı olsalar da helikopterler için bir ölüm tuzağı gibi.

Ukrayna’daki savaşa ilişkin fotoğraflar ve görüntülere dayanarak askeri materyal kayıplarının dökümünü yapan Oryx sitesine göre Rusya en az 42, Ukrayna ise 7 helikopter kaybetti.

Sitede başka detaylar da var. Örneğin Rusya’ya ait 721’i tank olmak üzere 4101 zırhlı aracın imha edildiği, 2382’sinin hasar gördüğü, 305’inin ele geçirildiği iddia ediliyor. Site bu bilançonun sadece fotoğraf ve videolardan oluşturulduğunu, gerçek bilançonun daha ağır olabileceğine işaret ediyor.  

Ancak yoğun helikopter kaybı uzmanlara göre yeni bir duruma işaret ediyor.

İsviçre RST medyasına göre Rus kuvvetlerinin hatalarına işaret eden uzmanlar, bu cihazların kayıplarının boyutunun, onların savunmasızlığını, ancak her şeyden önce, bunları tek başına kullanmama gereğini hatırlattığını belirtiyor.

Zırhlı araçları ve kara birliklerini desteklemek için tasarlanmış saldırı helikopterleri, zırhlı ve aşırı silahlı olmasına rağmen, saldırılara son derece açık haldeler.

Agency Partners İngiltere analisti Sash Tusa, Ukrayna savaşının başından bu yana, "her iki tarafın hava savunması helikopter operasyonları üzerinde açık bir caydırıcı etkiye sahip oldu” diyor.

Tusa, kendi alanında uzman Aviation Week'te yer alan makalesine göre “neredeyse eşit güce sahip rakiplerin yüksek yoğunluk savaşındaki bu tatsız hatırlatmalar, Batı’da ek yatırımlar ve hava saldırı kapasitelerinin arttırılması argümanlarını baltalıyor.”

Diğer bir ifadeyle; özellikle görevlerinin birçoğu artık çok daha ucuz dronlar tarafından gerçekleştirilebildiğinden, helikopterin bir saldırı aracı olarak geleceği zan altına girdi.

Uzmanlara göre savaşın ilk gününden itibaren, Ukraynalılar tarafından püskürtülen Kiev yakınlarındaki Hostomel havaalanına yönelik Rus baskınının başarısızlığı, hava saldırısının sınırlarını gösterdi.

Karşılaştırmalı Strateji Enstitüsü (ISC) araştırmacısı Joseph Henrotin ise, helikopterlerin eksiklikleri nedeniyle değil, kullanıldıkları koşullardan dolayı bir "Rus fiyaskosu" yaşandığını düşünüyor.

Henrotin, "Ruslar çok kötü bir iş çıkardı. Hava indirme operasyonundan önce, gökyüzünün temizlendiğinden ve düşman uçaksavar savunmalarının bastırıldığından emin olmalısınız" diyor.

Joseph Henrotin'e göre, bu çatışma Ruslar açısında “çok kanlı bir hatırlatma” oldu: “Bir helikopter tek başına kullanılamaz, tüm askeri araçlarla koordine edilmeli.

Bugün keşif gibi bazı görevler artık insansız hava araçları tarafından gerçekleştirilebiliyorsa, dronlar halen bir tamamlayıcı durumunda ve her şeyi yapabilecek kapasiteye sahip değil. Henrotin’e göre örneğin dronların şimdilik bir helikopterin ateş gücüne sahip olmadığını vurguluyor. Ukraynalıların kullandığı Türk üretimi dron Bayraktar sadece dört füze taşıyabiliyor, buna karşı K-50 helikopteri 12 füzesi ve roket sepetleri ile bir gökyüzü topçusu olmaya devam ediyor.