Ukrayna savaşının gıda güvenliğine etkisi artıyor

Rusya’nın Ukrayna’ya savaş açmasının üzerinden iki ay geçti. Bu süreçte gıda güvenliği sorunu özellikle az gelişmiş ülkeler açısından daha hissedilir olmaya başladı.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü verilerine göre, sadece 24 Şubat 2022’de savaşın  başlamasının hemen ardından gıda fiyatları Mart ayında yüzde 12,6 oranında arttı. Nisan ayında da benzeri oranda bir artış bekleniyor.

Gıda fiyatları üzerinde günümüzdekine benzer bir etki, 1980'lerde yaşanmış ve tahıl ürünleri fiyatlarında yüzde 17,6, bitkisel yağ fiyatlarında ise yüzde 23’lük bir artış görülmüştü. Bu durum özellikle Afrika ülkelerinde açlık yaşanmasına neden olmuştu.

Bugün de Ukrayna ve Rusya arasındaki savaş, özellikle Afrika, Asya ve Ortadoğu’daki 50 düşük gelirli ülke için büyük risklerin oluşmasına neden oluyor. Bu ülkeler un ihtiyaçlarının en az yüzde 30’unu savaş bölgesinden karşılıyor.

Söz konusu ülkelerin yarısından fazlası için ise bu oran yüzde 50’den fazla. Libya, Yemen, Lübnan, Pakistan ve Tunus bu ülkeler arasında gıda krizinden en çok etkilenen ülkeler olarak öne çıkıyor.
Dünya Gıda Örgütüne göre ilk etapta bu ülkelerin açlık sınırının altına inmemesi için 115 milyon dolarlık bir bütçe gerekiyor. Bu bütçenin önemli bir bölümü az gelişmiş ülkelerdeki çiftçilere gübre temini için kullanılacak.

Rusya dünyanın en büyük un ihracatçısı konumunda. Ukrayna ise bu listede beşinci sırada yer alıyor. Her iki ülke toplamda dünyadaki arpanın yüzde 19’unu, buğdayın yüzde 14’ünü ve mısırın ise yüzde 4’ünü üretiyor.