Uluslararası Adalet Divanı'ndan İran lehine karar

BM’nin başlıca yargı organı olan Uluslararası Adalet Divanı, ABD’yi İran’a yönelik “insani amaçlı” mallara yaptırım uygulamaktan vazgeçmeye çağırdı. Kararın uygulamada çok sınırlı bir etkisinin olacağı belirtiliyor.

Uluslararası Adalet Divanı, ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarının insani durumu etkilemesi ve İran sivil havacılığını zora sokmaması yönünde karar aldı.

İran yönetimi, ABD’nin nükleer anlaşmadan Mayıs ayında tek taraflı çekilmesi ardından uygulamaya koyduğu yaptırımların, 1955’te iki ülke arasında imzalanan, ancak az tanınan “Eşitlik, Ekonomik İlişkiler ve Konsolosluk Anlaşmasını” ihlali olduğu gerekçesiyle başvuruda bulunmuştu. İran bu davayı kazandı.

İran Dışişleri Bakanlığı, yazılı bir açıklama ile kararı selamlayarak, “bir kez daha İslam Cumhuriyeti’nin haklı olduğu, halka ve İran vatandaşlarına karşı olan Amerikan yaptırımlarının yasadışı ve acımasız olduğunu” kanıtladığını belirtti.

Kararın, Amerikan yaptırımlarının uygulamaya konulması üzerinde çok sınırlı bir etkisinin olacağı belirtiliyor. Bir sonraki yaptırım dalgası 4 Kasım’da gelecek ve bu kez İran’ın temel gelir kaynağı olan petrol sektörünü vuracak. Adalet Divanının 15 yargıcının aldığı karar bağlayıcı bir niteliğe sahip ancak mahkemenin bunu uygulama yetkisi yok.

Mahkeme, ABD’nin yaptırımların İran’daki insani durumu etkilemeyeceği yönünde yeterli güvence vermediğini belirtti. Mahkeme ayrıca sivil havacılığın güvenliği için gerekli olan parçaların satın alımına da dikkat çekti.

Uluslararası Adalet Divanı, ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin dayattığı yaptırımların insani amaçlar için gerekli ithalatlar ve satın alımlara da kısıtlama getirdiğine dikkat çekerek, bunun İran topraklarında bulunan kişilerin sağlığı ve yaşamanı ağır bir şekilde etkileme riski olduğunu kaydetti.