UNHCR’den AB’ye Macaristan’a sınırdışıların durdurulması çağrısı

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), mültecilerin sistematik olarak gözaltına alındığı Macaristan’a diğer AB ülkelerinden yapılan sınırdışıların durdurulmasını istedi.

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, Macaristan’da geçtiğimiz ay yürürlüğe giren bir yasaya karşı uyarırken, Avrupa Birliği (AB) ülkelerine duyarlılık çağrısında bulundu.

Mültecilerin Macaristan’da sistematik olarak tutuklandıklarını ve bu tutukluluğun süresiz olduğuna dikkat çeken Grandi, AB ülkelerinden sınırdışı işlemlerine son vermelerini istedi. Grandi, Dublin Antlaşması kapsamında yapılacak sınırdışıların Macaristan’ın söz konusu yasayı geri çekmesine kadar durdurulması çağrısı yaptı.

Filippo Grandi, mültecilerin Macaristan otoriteleri tarafından kötü muamelelere maruz kaldığını ve bu durumun ‘endişe verici’ olduğunun altını çizdi.

Sağcı başbakan Viktor Orban’ın geçtiğimiz ay uygulamaya koyduğu bir yasayla, ülkeye gelen mülteciler sınırlarda kurulan konteynerlerde tutuluyor. Etrafı tel örgülerle çevrilen konteynerlerde tutulan mülteciler, iltica başvuruları sonlanana kadar serbest bırakılmıyor.

Mülteci karşıtı politikalarıyla bilinen Macaristan’ın yanı sıra Hırvatistan ve Slovenya’da geçtiğimiz Cuma günü sınır kontolleri AB vatandaşlarını da içerecek şekilde sıklaştırılmıştı. Ancak sınırlarda oluşan yığılmalar nedeniyle bu uygulamaya dün son verildi.