UNICEF 2017 Raporu: Her beş saniyede bir çocuk yaşamını yitirdi

UNICEF'in hazırladığı 2017 raporuna göre dünya genelinde her beş saniyede 15 yaşın altında bir çocuk yaşamını yitirdi.

BM Çocuklara Yardım Fonu'nun (UNICEF) Salı günü açıkladığı 2017 yılı raporuna göre geçen yıl dünya genelinde 15 yaşın altında toplam 6 milyon 300 bin çocuk yaşamını yitirdi. Rapora göre, bu çocukların büyük bölümü beş yaşın altında.

UNICEF’in verilerine göre, geçen yıl beş yaşın altında 5 milyon 400 bin çocuk, 5-15 yaşları arasında ise bir milyon çocuk hayatını kaybetti. 1990 yılında beş yaşın altında ölen çocukların sayısı 12 milyon 600 bindi.

‘ÇOCUKLAR ZOR VE TEHLİKELİ ŞARTLARDA YAŞIYOR’

Dünyada milyonlarca çocuk 20 yıl öncesine kıyasla çok daha zor ve tehlikeli şartlarda yaşıyor. Rapora göre okula giden çocukların sayısı azalırken, şiddet nedeniyle hayatını kaybeden çocukların sayısı giderek artıyor.

Raporda, "Bu rakamlara göre her beş saniyede bir çocuk öldü" tespiti yapılırken, UNICEF Veri, Araştırma ve Politika Bölümü Direktörü Laurence Chandy, "1990 yılından bu yana çocukların yaşam şansını artırmak için kayda değer ilerlemeler kaydettik. Ancak milyonlarca çocuğun yaşamı hangi ülkede ve nasıl koşullarda doğduklarına bağlı" dedi.

‘ÖLÜMLER ARTABİLİR’

Laurence açıklamasında, "Önlemler artırılmazsa bugünden 2030 yılına kadar beş yaşın altında 56 milyon çocuk ölebilir. Bunların yarısı yeni doğan bebekler olur" uyarısında bulundu. Laurence ayrıca, çocuk ölümlerinin ilaç, temiz içme suyu, elektrik ve aşı gibi basit yöntemlerle engellenebileceğine dikkat çekti.

2030 yılına kadar yeni doğan bebeklerle küçük çocukların yaşamlarının güvence altına alınması hedefini belirlendiğinin kaydedildiği raporda, çocuk ölümlerinin azaltılması yönündeki eğilimin devam etmesine rağmen, yine de bu konudaki ilerlemenin ağır olduğu ifade edildi.

Rapora göre, beş yaşın altındaki çocuk ölümlerinin yaklaşık yarısı Afrika'da, geri kalanların yüzde 30'u ise Güney Asya'da yaşanıyor. Rapora göre kırsal kesimde yaşayan çocuklar ile anneleri okula gitmemiş çocukların yaşamı daha fazla risk altında.

EN FAZLA ÇOCUK AFRİKA’DA ÖLDÜ

Yaşama şansı en düşük olan çocuklar Somali, Çad ve Orta Afrika Cumhuriyeti'nde yaşıyor. Bu ülkelerde doğan her sekiz çocuktan biri beş yaşını görmüyor.