UNICEF: Mali’de çatışmalar çocukları vuruyor

El Kaide ve DAİŞ bağlantılı gruplara karşı 2012’den bu yana mücadelenin sürdüğü Mali’de sadece bu yıl içinde yüzlerce çocuğun saldırıların kurbanı olurken, 400 bine yakın çocuk çatışma bölgelerinde tehlike altında bulunuyor.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından yapılan bir açıklamaya göre, Batı Afrika ülkesi Mali’de bu yıl içinde yaşanan çatışma ve saldırılarda 150’yi aşkın çocuk yaşamını yitirdi. Bu yılın ilk ayındaki saldırılarda 75 çocuk da yaralandı.

Çatışmalarda çocukların da kullanıldığına dikkat çekilen açıklamada, geçen yılın aynı dönemine oranla çocuk asker sayısının iki kat arttığına işaret edildi. Ayrıca ülkedeki güvenlik sorunu nedeniyle 900 kadar okul halen kapalı bulunuyor.

Çatışmaların yarattığı güvenlik sorunu nedeniyle kadın sünneti, sürgünler ve kaçırılma gibi vakaların arttığı belirtilen açıklamada, cinsel ve psikolojik şiddetin arttığı da dile getirildi. UNICEF açıklamasında çatışmaların artmasıyla birlikte çocuk ölümleri veya yaralanmalarının yanı sıra silah altına alma girişimlerinin arttığına yer verildi.

400 BİNE YAKIN ÇOCUK TEHLİKEDE

20 milyona yakın nüfuslu ülkede en az 377 bin çocuk için acilen koruma önlemlerinin alınması gerektiği ifade edilen UNICEF açıklamasında, bunun için milyonlarca dolarlık ek fona ihtiyaç olduğunun altı çizildi.

Mali’de 2012 yılında El Kaide bağlantılı grupların ülkenin kuzeyini ele geçirmesi ardından Fransa tarafından askeri müdahale düzenlenmişti. Bu sayede Mali ordusu, kaybettiği yerleşim yerlerini geri alabilmişti.

Ancak ülkedeki radikal İslamcılar başta olmak üzere farklı gruplar arasındaki çatışmalar ve karşılıklı saldırılar devam ediyor. Son olarak Mali’deki Birleşmiş Milletler Barış Gücü (Minusma) taafından yayınlanan bir raporda, sadece 9 Haziran’da bir köye yönelik saldırıda 22 çocuğun öldüğü bilgisi paylaşılmıştı. Çocukların büyük çoğunluğu yanarak ya da boğularak ölmüştü.