Urban 20 Konferansı’ndan İklim Anlaşması çağrısı

Arjantin’deki Urban 20 adlı metropol şehirler konferansından dünyanın büyük ülkelerine yapılan çağrıda, küresel ısınmaya karşı tedbirlerin geciktirilmeden alınması istendi.

Başkent Buenos Aires’te düzenlenen Urban 20 Konferansı’na büyük çoğunluğu G20 üyesi ülkelerden 34 metropol şehrin temsilcileri katıldı.

Urban 20 Konferansı’nın kapanışı vesilesiyle hazırlanan bildiride, dünyanın en büyük ekonomilerine küresel iklim için acilen harekete geçmeleri çağrısı yapıldı. Bildiride, 2015 yılında Paris’teki COP21 İklim Konferansı’nda kabul edilen ve 2016’da Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde imzalanan anlaşmanın hedefleri hatırlatıldı.

FOSİL ENERJİLER İÇİN ŞEHİRLERLE İŞBİRLİĞİ YAPILMALI

İklim Anlaşması’nın acilen ve eksiksiz olarak uygulanması gerektiği vurgulanan bildiride, petrol, kömür ve gaz gibi fosil enerjilerin kullanımına son verilmesi gereğine işaret edildi. Bildiride, enerji konusunda hükümetlerin şehir yönetimleriyle sıkı işbirliği içinde olmaları gerektiği vurgulandı.

30 Kasım’da Buenos Aires’te düzenlenecek olan G20 liderler zirvesi öncesinde düzenlenen Urban 20 Konferansı’na New York, Pekin, Tokyo, Berlin, Paris, Berlin, Hamburg, Roma, Amsterdam, Londra,  Madrid, Seul, Sao Paulo, Cakarta ve Meksiko gibi milyonların yaşadığı metropol şehirler de katılıyor. Bu şehirlerin tümü G20 üyesi ülkelerin başkenti veya önemli şehirleri arasında.

Ancak konferansa yine G20 üyesi olan ve küresel ısınma konusunda sağlam politikaları bulunmayan Rusya ve Türkiye’den hiçbir şehir yönetimi katılım göstermedi.

2015 İKLİM ANLAŞMASININ HEDEFLERİ

Urban 20 Konferansı’nın sonuç bildirisinde uygulanması istenen Paris İklim Anlaşması, küresel ısınmanın 2100 yılına kadar 1880 yılı düzeyinin en fazla 2 derece üstünde olmasını hedefliyor. Anlaşmada, ısınmanın 1,5 dereceyle sınırlandırılması da zor da olsa hedefleniyordu.

Küresel ısınmanın 1,5 ila 2 derecenin üzerinde olması halinde meydana gelecek iklimsel değişikliklerin okyanus seviyelerinin yükselmesi ve yüz milyonlarca insanın yaşam ve tarım alanlarını yok edeceği hesaplanıyor.