Vaka ve ölümler artıyor: Türkiye 7. sırada

Covid-19'da vaka sayısı 3 milyon 238 bini, ölü sayısı 228 bini aştı. Türkiye verileri gizlemesine rağmen 7. sırada.

Covid-19 pandemisi dünya genelinde can almaya devam ediyor. Vaka sayısı şu saat itibarıyla 3 milyon 238 binden fazla. Can kaybı sayısı da 228 bini aştı.

En ağır bilançoyla karşılaşan ABD'de vaka sayısı 1 milyonu aştı, ölü sayısı 62 bine dayandı. İtalya'da 27 bin 682, İspanya'da 24 bin 543, Fransa'da 24 bin 087, İngiltere'de 26 bin 097 ölüm kaydedildi.

Bu arada The Guardian, koronavirüsle bağlantılı olduğu tahmin edilen “sıradışı” çocuk hastalığının, 6 ülkede 100 yeni vakayla görüldüğünü yazdı.

ÇİN'DEN YANIT

Koronavirüsün yayılmasında Çin hükümetinin sorumluluğu bulunduğuna dair suçlamalar ve uluslararası soruşturma çağrıları Batı dünyasında dile getiriliyor.

Çin'den konuyla ilgili tartışmalara tepki geldi. Dışişleri Bakan Yardımcısı Le Yuşeng, Çin'in suçlu olduğu varsayımından yola çıkacak her tür uluslararası soruşturmaya karşı olduklarını belirterek, "Çin'i damgalama amaçlı siyasi soruşturmalara kararlılıkla karşı çıkacağız" dedi.

TÜRKİYE VERİLERİ GİZLESE DE 7. SIRADA

AKP-MHP iktidarı yetkilileri, Türkiye'de vaka sayısının 117 bin 589'a, ölü sayısının 3081'e çıktığını duyurdu. İktidarın verileri gizlemesine rağmen Türkiye, Johns Hopkins Üniversitesi'ne göre yedinci sırada.

TTB'DEN UYARI

TTB Genel Sekreteri Dr. Bülent Nazım Yılmaz, hükümetin bayram sonrası “normalleşme” planlarına karşın şu uyarıyı yaptı: “Kontrol altına alındığı net söylenemeyen bir süreçten söz ederken, sürecin böyle bir gevşemeye tahammülü yok. İstenilmeyen boyutlara tekrar ulaşabilir. Salgının tekrarlama riski çok fazla."

Dr. Yılmaz, "Sağlık sistemi sınıfta kalmıştır" vurgusunda da bulundu.

HDK: SÜRÜ BAĞIŞIKLAMA STRATEJİSİ İZLENİYOR

HDK Sağlık Meclisi, iktidarın salgınla mücadelede adı konulmamış “sürü bağışıklama” stratejisi izlediğini belirtti. HDK Sağlık Meclisi, “Açıkça ifade edelim: Türkiye, sürü bağışıklığı, doğal seleksiyon yöntemini tercih etmiştir” dedi. HDK, “Bu strateji gerekli düzenlemelerle önlenebilecek insan ölümlerini, üretimin duracağı ve devletin tüm topluma bir süre karşılıksız gelir sağlamak durumunda kalacağı anlamına gelmesi nedeniyle aslında bir şekilde ‘önlememe’ stratejisidir” diye ekledi.

CEZAEVLERİNDE DE GERÇEK GİZLENİYOR

Siyasi tutsakların ölüme sürüklendiği cezaevleriyle ilgili endişeler günbegün büyüyor.

İktidar, gerçeği açıklamadığı gibi, gerçeğin ortaya çıkması için yapılan girişimleri de engelliyor. Şakran Kapalı Cezaevi’ne gitmek isteyen HDP heyeti engellendi, görüşme talepleri ise cezaevi savcısı ve idaresi tarafından reddedildi.

MED TUHAD-FED Eşbaşkanı Mehmet Temizyüz, Temizyüz, 4 ayrı cezaevinde 120 tutukluda koronavirüs tespit edildiğini açıklayan Türk Adalet Bakanı Gül'den, koronavirüs tespit edilen cezaevleri ile tutsaklara koronavirüsün kimlerden bulaştığını açıklamasını istedi.

Hapiste Çocuk Ağı Temsilcisi Cansu Şekerci de salgın sürecinde cezaevlerinde tecridin ağırlaştığını ve denetimlerin yapılmadığını belirtti.

ABD

ABD'de vaka sayısı 1 milyon 64 bini aştı, ölü sayısı 61 bin 670 oldu. ABD, en fazla ölüm ve vakanın görüldüğü ülke.

ABD'nin aşı geliştirme çalışmalarına hız kazandırmayı planladığı bildirildi. Reuters haber ajansına bilgi veren bir Beyaz Saray yetkilisi, hedefin, 2020 sonuna kadar 100 milyon doz aşı üretmek olduğunu kaydetti.

İTALYA

İtalya'da vaka sayısı 203 bini aştı, ölü sayısı 27 bin 682 oldu.

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, ülke genelinde karantina koşullarının hafifletilmesiyle ilgili bilgiler verdi. Conte, karantina koşullarının her bölgedeki salgın durumuna göre kademeli olarak hafifletileceğini açıkladı.

İSPANYA

Avrupa'da koronavirüsten en çok etkilenen ülkeler arasında yer alan İspanya'da ölü sayısı salgının ortaya çıkmasından bu yana kaydedilen en düşük seviyeye geriledi. Son 24 saat içinde ülkede 268 kişinin hayatını kaybettiği ve ölü sayısının 24 bin 543'e yükseldiği bildirildi. Ülkedeki vaka sayısı da 236 binden fazla.

FRANSA

Fransa'da vaka sayısı 166 bin, can kaybı 24 bin civarında. 94 binden çok kişi koronavirüs tedavisi görüyor.

İNGİLTERE

İngiltere'de birçok iş yeri, kısıtlamaların yumuşatılmasına hazırlanıyor. Ülkede pub ve restoranar 23 Mart'tan bu yana kapalı. İngiltere'de hükümet bugün toplanarak kısıtlamaların nasıl yumuşatılabileceğini görüşecek. Başbakan Boris Johnson'ın toplantıdan sonra açıklama yapması bekleniyor.

ALMANYA

Almanya'da vaka sayısı 161 bin 500'ü geçti. Ülkede 6467 ölüm görüldü.

Ülkede dört gün üst üste yeni vakada artış yaşandı. Almanya geçen koronavirüs için alınan önlemleri gevşetmeye başlamıştı.

RKI Direktörü Lothar Wieler, geçen hafta toplam 467 bin test yapıldığını belirterek, haftalık azami test kapasitesinin 860 bin civarında olduğunu kaydetti.

Almanya’da son dört haftada 308 bin kişinin işini kaybettiği, böylece işsiz sayısının 2 milyon 600 bine yükseldiği belirtildi.

BELÇİKA

Belçika'da vaka sayısı 48 bin 500'ü geçti. Ülkede 7594 ölüm var ve bunlardan 93'ü yeni kaydedildi. Belçika'da 30 bine yakın kişi tedavi sürecinde.

HOLLANDA

Hollanda'da 39 bin 316 vaka, 4795 ölüm görüldü. Ülkedeki ölümlerin 84'ü, vakaların 514'ü yeni.

İSVİÇRE

İsviçre'deki vaka sayısı 29 bin 586 ve bunların 179'u yeni. Ülkede yaşamını yitirenlerin sayısı da 1716 oldu.

İRAN

Verilerine güvenilmeyen İran'da hükümet yetkilileri, vaka sayısının 94 bin 640, ölü sayısının 6028 olduğunu açıkladı. Ölümlerden 71'i, vakalardan 983'ü yeni.

RUSYA

Yine verileri doğru yansıtmadığı söylenen Rusya'da koronavirüs vaka sayısı bir günde 7 bin 99 artarak salgının ortaya çıkmasından bu yana kaydedilen en yüksek seviyeye ulaştı. Ülkede toplam vaka sayısı 106 bin 498'e, ölü sayısı 101 kişi artarak 1073'e ulaştı.