Vamco tayfunu Filipinler'de onlarca can aldı

Filipinler'i vuran güçlü tayfun Vamco, onlarca kişinin kişinin ölümüne neden oldu, çok sayıda bölge sular altında aldı.

Sivil Savunma'ya göre Vamco tayfununun en az 27 ölü kişinin ölümüne neden oldu. Ulusal polise göre 42 kişi hayatını kaybetti. Bilançonun daha da ağırlaşmasından endişe ediliyor.

Tayfunun takımadadan geçişi sırasında şiddetli yağışlar gerçekleşti. Başta başkent Manila olmak üzere ülkede ağır sel felaketleri yaşandı. Başkentin bir çok mahallesi sular altında kaldı.

Tayfun Çarşamba günü Luzon adasının doğusunda karaya çıkmış, Perşembe günü ülkenin batısından kara topraklarını terk ederek Güney Çin Denizi'nde yoluna devam etmişti.

Cuma günü suların çekilmeye başlamasıyla birlikte insanlar evlerine dönmeye başladı. Zarar tespit çalışmaları da başlatıldı.

Luzun adasında halen yüzbinlerce eve elektrik verilemiyor. Vamco tayfunu, toprak kaymalarına yol açmış, ağaçları köklerinden sökmüş ve yolları kapanmasına neden olmuştu.

Filipinler, her yıl ekinleri, kırılgan evleri ve altyapıyı yok eden ve tüm nüfusu kalıcı yoksulluk içinde tutan ortalama yirmi tropikal fırtına ve tayfundan etkileniyor.

Yakın tarihin en kötüsü, 2013 yılındaki Haiyan isimli süper tayfun olmuştu. Bu tayfunda 7 bin 300'ü aşkın kişi hayatını kaybetmiş, Tacloban kenti dev dalgalara maruz kalmıştı.