Venezuela ‘ABD işgaline’ karşı tetikte

Venezuela Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro, olası bir ABD işgaline karşı orduyu her an tetikte olmaya çağırdı.

Maduro’nun açıklaması ABD Başkanı Donald Trump’ın geçen yılın yaz aylarında Venezuela’yı işgal etmeyi öngördüğüne dair Amerikan medyasında çıkan haberler ardından geldi.

Askeri bir tören sırasında konuşan Maduro, “Bir saniye bile rehavete kapılamazsınız, çünkü ulusumuzun tüm tarihi boyunca elde ettiği en temel halk olan barış içinde yaşamayı korumamız gerekiyor” dedi.

Maduro, CNN’de üst düzey bir Amerikalı yetkilinin yaptığı açıklamaları hatırlattı. Amerikan yönetiminden üst düzey yetkili, Trump’ın Ağustos 2017’te Venezuela’ya yaptırımlara ilişkin bir toplantıda dış politika danışmanlarına bu ülkeyi işgal etme olasılığını sorduğunu söyledi.

CNN’e göre danışmanlar bu fikri sıkı bir şekilde reddetti. Trump’ın konuyu götürdüğü Latin Amerikalı yetkililerin de benzer şekilde ret yanıtı verdiği belirtildi.

Maduro, Trump’ın kendi danışmanları ile buluşmasından hemen önce Venezuela muhalefeti sorumlularının Beyaz Saray’ı ziyaret ettiğine dikkat çekti.

“Bu bir tesadüf mü? Hayır, tesadüf değil” diyen Maduro, basında yer alan bilgilerin Washington’un petrol rezervlerini ele geçirmek için askeri bir saldırı öngördüğüne ilişkin kanaatini güçlendirdiğini söyledi.

Maduro, “ABD iktidarının bir müdahalesi hiçbir zaman Venezuela sorunlarına çözüm olmayacak, asla. Ama silahlı kuvvetlerimizin ulusal toprakları korumaya hazır olma sorumluluğu var” dedi.

Öte yandan Ağustos 20172den bu yana Kurucu Meclis Başkanı Diosdado Cabello, Amerikan askeri müdahalesini isteyen muhaliflere karşı “vatana ihanetten” soruşturma başlatıldığını açıkladı.

ABD Başkanı Donald Trump, 11 Ağustos 2017’de New Jersey’de tatil yaparken gazetecilere yaptığı açıklamada Venezuela’ya askeri müdahalenin bir seçenek olduğunu söylemişti. Bu açıklama, hem Venezuela’da ham de Latin Amerika ülkelerinde yoğun tepkiye neden olmuştu. Bunun üzerine Beyaz Saray yaptığı açıklamada “Yakın gelecekte herhangi bir askeri seçenek masada yok” demişti.