Venezuela’da 900 bin kişilik dev tatbikat

ABD yönetiminin ‘askeri müdahale’ seçeneğini dillendirdiği Venezuela’da savunma amaçlı ülke tarihinin en büyük askeri tatbikatı düzenlenecek.

Venezuela ordusu adına konuşan Stratejik Operasyon Komutanlığı’ndan Remigio Ceballos, askeri tatbikata 200 bin asker ile 700 bin kadar milis gücünün katılacağını söyledi. Ceballos, bu denli büyük bir tatbikatla ordunun bugüne kadar olmadığı kadar ‘birlik içinde ve birbirine bağlı’ olduğunu gösterdiğini savundu.

Ceballos, askeri tatbikat sayesinde ordu birliklerinin yeni bir alarm ve savunma savaşı pozisyonuna geçtiğini de söyledi.

‘Bolivaryen Egemenliği 2017’ adıyla düzenlenen askeri tatbikat kapsamında ordunun tüm birimleri alarm durumuna getirildi. 200 bin askerin yanı sıra 700 bin kadar milis, yedek asker ve sivil harekete geçirildi.

Venezuela’da batı destekli sağcı muhalefetin sosyalist cumhurbaşkanı Nicolas Maduro’nun istifası amacıyla başlattığı gösterilerde Nisan ayından bu yana en az 125 kişi yaşamını yitirdi. Parlamento’da sağ partiler çoğunluğu oluştururken, Maduro’nun hayata geçirdiği Kurucu Meclis’le birlikte birçok yetki bu yeni kuruma devredildi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, iki hafta önce yaptığı bir açıklamada Venezuela’ya yönelik askeri müdahale seçeneğini dile getirmişti. Son olarak dün Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada ise, askeri seçeneğin ‘kısa vadede düşünülmediği’ duyuruldu.