Venezuela’da ‘darbe’yle suçlanan askerlere ceza

Venezuela’da Devlet Başkanı Nicolas Maduro’ya yönelik darbe suçlamasıyla yargılanan 9 askere uzun yılları bulan hapis cezaları verildiği duyuruldu.

Sosyalist  Devlet Başkanı Maduro’yu devirmeye yönelik 2014 yılında darbe yapmakla suçlanan askerler arasında bir general ile bir yarbay da bulunuyordu.

Yüksek Adalet Mahkemesi (TSJ) tarafından yapılan yargılamada, askerlerin Jéricho Operasyonu koduyla hükümete yönelik isyan başlattıkları iddia ediliyordu. Venezuela basınının paylaştığı iddianameye göre, askerlerin hedefinde birçok askeri birliği ele geçirdikten sonra Maduro’yu tutuklamak ve halkı hükümeti devirmeye çağırmak bulunuyordu.

2013 yılında devlet başkanlığı görevine seçilen Nicolas Maduro, ülkede özellikle 2014 yılından sonra başlayan ekonomik krizin sorumlusu olarak görülüyor. Sağ muhalefetin karşı çıktığı Maduro seçimleri yenilemeyi kabul etmezken, 2017 yılında parlamentoyu fesh ederek yeni Kurucu Meclis oluşturmuştu.

Bu yıl içinde düşük katılımlı seçimlerde tekrar başkanlık görevine seçilen Maduro, sık sık ABD’nin kendisini devirmek istediğini iddia ediyordu. Maduro son olarak bu ayında başında ABD’nin Kolombiya ve Brezilya işbirliğiyle kendisini devirmek istediğini savunmuştu.

Ülkede sayıları 280 civarında olan siyasi tutukluların en az 80’ini ordu mensupları oluşturuyor.