Venezuela’da ‘darbeci’ gruba operasyon iddiası

Venezuela'da sosyalist cumhurbaşkanını silahla devirme amacında olduğu iddia edilen eski polislerin de aralarında olduğu bir gruba yönelik operasyonda çok sayıda kişinin öldürüldüğü duyuruldu.

Geçtiğimiz yılın Haziran ayında Venezuela Yüksek Mahkemesi'ne yönelik bombardımanı gerçekleştiren eski polis pilotu Oscar Pérez'in öncülük ettiği edilen bir 'terör hücresine' operasyon düzenlendi.

Operasyonda en ez 3 hücre üyesinin öldürüldüğü, 5'inin de yakalandığı bilgisi paylaşılırken, Pérez'in öldürülenler arasında olup olmadığına açıklık getirilmedi.

Devlet Başkan Yardımcısı Diosdado Cabello, operasyon sırasında ölenlerden ikisinin polis olduğunu duyururken, çok sayıda kişinin de yaralandığını kaydetti.

‘DEVLETİN BİR NUMARALI DÜŞMANI’ İLAN EDİLMİŞTİ

Geçtiğimiz yıl Venezuela polisine ait bir helikopteri kaçıran Oscar Pérez, sosyalist yönetim tarafından ‘devletin bir numaralı düşmanı’ ilan edilmişti. Pérez, haziran ayında bir helikopterle Venezuela Yüksek Mahkemesi’ne saldırmış, olayda maddi hasar meydana gelmişti.

Kimi medya organlarına göre, Pérez dünkü operasyon esnasında Twitter üzerinden yaralı halde bir videosunu paylaşmış ve teslim olmak istediğini söylemişti. Pérez, Maduro yönetimince ‘darbe girişimiyle’ de suçlanıyordu.

Sağ muhalefetin Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun istifası için protestolar düzenlediği ülkede erken seçimler için toplanan imzalar Yüksek Mahkeme’ye sunulmuş ancak bu imzaların birçoğunun sahte olduğu gerekçesiyle başvuru mahkemece iptal edilmişti.

Dünyanın önde gelen petrol üreticilerinden olan Venezuela’da 2014 yılından itibaren petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle ciddi bir ekonomik kriz baş göstermişti. Sağ muhalif partilerin oluşturduğu MUD adlı koalisyon ise, ekonomik krizden sorumlu tuttuğu Maduro’nun istifasını istiyordu.

Maduro, 1998-2013 yılları arasında ülkeyi yöneten Hugo Chavez’in kanserden yaşamını yitirmesi ardından devlet başkanlığına seçilmişti.