Venezuela’da gösteriler ve olaylar durulmuyor

Ekonomik krizin etkilerinin giderek ağırlaştığı Venezuela’da sağ muhalefetin gösterileri katılımın her geçen gün azalmasına rağmen daha da şiddetli bir hal alıyor.

Petrol fiyatlarında son yıllardaki düşüş nedeniyle yaşanan ekonomik krizden sosyalist Devlet Başkanı Nicolas Maduro’yu sorumlu tutan sağ muhalif partilerin gösterilerine katılım her geçen gün azalıyor. Ancak katılımın düşmesine rağmen protesto gösterilerindeki şiddet olayları artıyor.

Başkent Caracas’da sayıları binlerle ifade edilen muhaliflerin gösterileri sonrasında bazı gruplarla polis arasında çatışmalar yaşandı. Göstericiler polise taşlarla saldırırken, polislerin de göz yaşartıcı bombayla müdahale ettiği görüldü.

2013 yılında Hugo Chavez’in ölümü ardından seçimleri kazanan Maduro’ya karşı parlamentoda çoğunluğu elinde bulunduran sağcı partilerin gösterileri geçtiğimiz yıldan bu yana devam ediyor. Ülkede yüzde yüzlerle ifade edilen ve bu yıl yüzde 1600’ü bulacağı tahmin edilen enflasyon oranları dikkat çekerken, temel gıda maddelerinin üçte ikisine erişimde zorluk çekiliyor.

Dünyanın en büyük petrol rezervlerinden birine sahip olan Venezuela’nın ekonomik gelirleri 2014 yılından bu yana ciddi oranda azalmıştı.

Sağ muhalefete ABD ve Avrupa Birliği’nin yanı sıra Latin Amerika’da sağcı partilerin başta olduğu ülkeler de destek veriyor.