Venezuela’da konvoy krizi: Washington'dan ‘müdahale’ sinyali!

Venezuela’da devlet başkanı Nicolas Maduro’ya bağlı güçlerin, insani yardım konvoylarını engellemesi ardından yaşanan çatışmalarda en az 2 kişi öldü, 300 kişi yaralandı. Washington, “eyleme geçeceklerini” açıkladı.

Başını ABD’nin çektiği çok sayıda Batılı hükümet ve Latine Amerika devletinin desteklediği sağcı muhalif Juan Guaido, insani yardımları için Cumartesi gününü belirlemişti. Maduro’ya bağlı güçler Venezuela, Kolombiya ve Brezilya sınırlarındaki, Amerikan konvoyları engelledi. Konvoyların insani yardım taşıdığı iddia ediliyor.

50 dolayında ülkenin “geçici başkan” olarak tanıdığı Guaido, “İnsani yardımları barışçıl şekilde karşılamaktan başka bir şey yapmayan Yerlileri katlettiler” dedi.

SINIRDA ŞİDDETLİ ÇATIŞMALAR

Cumartesi günü ortaya çıkan bilançoya ilişkin net bilgiler yok. Ancak Brezilya sınırındaki Pemos yerli topluluğuna mensup en az 2 kişinin öldüğü, 300’ü aşkın kişinin yaralandığı belirtiliyor. Venezuela makamları herhangi bir bilanço vermedi.

Pemos yerlileri Guaido’yu tek meşru başkan olarak hızlı bir şekilde tanımıştı. Bu yerliler Brezilya yönünden gelen konvoya eşlik etmeye çalıştılar. 20 ton yardım sınırdan içeri girebildi ancak, bedeli ağır oldu. Bazı kaynaklar 12 kişinin ölümünden bahsediyor.

Kolombiya sınırında ise binlerce kişi harekete geçmesine rağmen herhangi bir kamyon içeri giremedi. Bununla birlikte Venezuela güçleri ile bölgedeki eylemciler arasında şiddetli çatışmalar yaşandı.

LİMA GRUBU TOPLANIYOR

Juan Guido, Pazartesi günü Lima Grubu’nun Venezuela krizine ilişkin düzenleyeceği zirveye katılacağını açıkladı. Bu grup, çoğunluğu Maduro karşıtı olan 14 Amerika ülkesinden oluşuyor. Zirveye ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence de katılacak.

MADURO, KOLOMBİYA İLE İLİŞKİLERİ KESTİ

Cumartesi günü başkent Caracas’ta da iki gösteri gerçekleşti. Biri muhalefet yanlısı, diğeri Maduro yanlısı. Maduro yaptığı açıklamada, “Faşist Kolombiya hükümeti ile diplomatik ilişkileri kesme kararı aldım. Tüm diplomatları 24 saat içerisinde Venezuela’yı terk etmeli” dedi.

ONLARCA ASKER FİRAR ETTİ

Sınırdaki hareketlilik sırasında Venezuela ordusundan da kaçışlar yaşandı. Kolombiyalı yetkililere göre Cumartesi günü bir kaçı subay olmak üzere en az 60 Venezuelalı asker, silahsız bir şekilde sınırı geçerek iltica talebinde bulundu. Guaido, askeri güçleri kendisine katılmaya çağırarak, Maduro’yu terk eden subaylara af sözü verdi.

ABD: EYLEME GEÇME ZAMANI

ABD Dışişleri Bakanlığı da bir açıklama yaparak, Washington’un Venezuela’daki muhalefeti desteklemek için “eyleme geçeceğini” bildirdi. Dışişleri Bakanı, “ABD, Venezuela’da demokrasinin barışçıl tesisine karşı koyanlara karşı eyleme geçecek. Şimdi, umutsuz Venezuela halkının ihtiyaçlarını desteklemek için harekete geçme zamanıdır” dedi.

Venezuela hükümeti, insani yardım adı altında gönderilen konvoyların egemenliğin ihlali olarak görüyor. Bu gelişmeler, Venezuela hükümetinin 22 Şubat günü Kolombiya ile olan sınırı kapatma kararı ardından yaşandı.

ABD’den gelen yardımları reddeden Venezuela hükümeti, Rusya’nın ilaç ve sağlık materyali yardımından dolayı ise teşekkürlerini iletti. Yardımlar Dünya Sağlık Örgütü’nün aracılığı ile gerçekleşti.