Venezuela’da Maduro 2025’e kadar yeniden seçildi

Venezuela Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro, seçimlerde oyları üçte ikisini alarak 2025 yılına kadar yeniden seçildi.

Venezuela’da Pazar günü yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 20 milyon dolayında seçmen sandık başına çağrıldı. İlgisizliğin büyük olduğu seçimlerde mevcut Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro oyların yüzde 67.7’sini alırken, rakibi Henri Falcon yüzde 21.2’de kaldı.

Muhalefet daha önceki seçimlerde yaptığı gibi, sonuçları reddederek seçimleri gayrı meşru olarak ilan etti. Sağcı muhalefeti destekleyen ABD ve Avrupa Birliği ile 14 Amerika ve Karayipler ülkelerinden oluşan Lima Grubu da, seçimleri reddetti.

Nicolas Maduro, seçimlerde elde ettiği sonuçları “tarihi rekor” olarak değerlendirdi. Maduro daha önce hiçbir Cumhurbaşkanı adayının halkın yüzde 68 oranında oyunu almadığını söylerken, “Daha önce hiçbir bir Cumhurbaşkanı adayı ikinci sıradaki rakibine 47 puan fark atmamıştı” dedi.

Bununla birlikte seçimlere ilgisizlik de tarihi bir sonuç ortaya çıkardı. Katılım oranı yüzde 46’da kaldı. Bu da ülke tarihinin en düşük katılımlı seçimlerinin yaşandığını gösteriyor. Muhalefetin bir kısmı, seçimleri boykota çağırmıştı.

Venezuela’da ağır bir ekonomik kriz yaşansa da seçimlerin favorisi Maudro idi. Bu arada Bogota’dan Lima’ya, Santiago’dan Madrid’e kadar bir çok yerde Maduro’ya karşı protesto eylemleri yapıldı. Eylemlerde Maduro, demokrasiyi sabote etmekle suçlandı.

Venezuela’da 2017 yılının ortasında dört ay süren protesto eylemlerinde 125 kişi hayatını kaybetmişti. Batılıların muhalefet olarak sunduğu protesto eylemlerini özellikle Washington yönetimi destekliyordu. Gösteriler sırasında darbe girişimleri de olmuştu.

Venezuela 2014’ten bu yana petrol kurlarının düşmesi ile birlikte ağır bir ekonomik kriz yaşıyor. Ülke gelirlerinin yüzde 96’sı petrolden karşılanıyor.