Venezuela’da neler oluyor?

Venezuela’daki ekonomik kriz nedeniyle yüz binlerce kişi komşu ülkelere sığınmak zorunda kalırken, hükümet, kendisine ve politikalarına yönelik ‘sabotajlara’ karşı operasyonlar düzenliyor.

Son yıllarda petrol gelirlerinin azalmasıyla büyük bir ekonomik krizle boğuşan Venezuela’da enflasyon oranlarının yüzde bir milyona ulaşacağı bekleniyor. 31 milyon nüfuslu ülkeden komşu ülkelere sığınan yüz binlerce kişi zorlu şartlarda yaşamaya mahkum durumda. 

1,6 MİLYON KİŞİ KAÇTI; SINIRLARDA DRAM YAŞANIYOR 

Kolombiya, Brezilya ve Guyana ile kara sınırı olan Venezuela’dan 2015 yılından bu yana 1,6 milyon kişi kaçarken, ülke dışında yaşayanların sayısı da 2,3 milyona ulaşmış oldu. 

Venezuela’dan kaçanlar nedeniyle göçmen kriziyle karşı karşıya kalan komşu ülkeler ise, sorunun çözümü için arayış içindeler. 

İSPANYA DA DEVREDE 

Birçok Venezuelalının Güney Amerikalılar için önemli tercihlerden olan İspanya’ya gitmek istemesi nedeniyle Madrid yönetimi de devrede. 

Dün Latin Amerika gezisi vesilesiyle Blu Radio’ya konuşan İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, yaşanan göçlerin 2015’te Avrupa’ya yaşanan göçlerle aynı düzeyde bir krize yol açtığını savundu. Sanchez, sınır bölgelerinde kötü şartlarda yaşayan Venezuelalıların Latin Amerika ülkeleri tarafından ‘kota yöntemiyle’ kabul edilmelerini istedi. 

İspanya’dan 1936-1939 iç savaş ve sonrasındaki Frankist diktatörlük döneminde Venezuela’ya sığınanların olduğunu hatırlatan Sanchez, ülkesinin de Venezuela’dan mültecileri almaya hazır olduğunu vurguladı. 

HÜKÜMET ‘SABOTAJLARI’ BOŞA ÇIKARMAKLA UĞRAŞIYOR 

2013’te ölen Cumhurbaşkanı Hugo Sanchez döneminde başlayan ve son yıllarda daha ağır bir hal alan ekonomik krizle boğuşan ülkede mevcut ‘sosyalist’ yönetim ise, komploları boşa çıkarma iddiasında.

Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro’nun hile iddiaları karışan seçimlerle yeniden seçilmesi ardından kurduğu yeni hükümetin de sorunlara çözüm bulamadığı görülüyor. Bunun yerine ise ‘hükümeti ve politikalarını sabote etmekle’ suçlanan kesimlere operasyonlar düzenleniyor. 

Venezuela Genel Savcısı Tarek William Saab, Maduro’nun ‘yeni ekonomik atılım planını’ sabote etmek suçlamasıyla son günlerde en az 131 kişinin tutuklandığını duyurdu. Saab, bu suçlamayla yakalananlar arasında ülkenin önde gelen bazı supermarket zincirlerinin yöneticilerinin de olduğunu söyledi.