Venezuela ile ABD arasındaki iletişim kesildi

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, “boşa çıkarılan işgal girişimi” ardından ABD ile Venezuela arasındaki tüm iletişim olanaklarının kesildiğini açıkladı.

Telesur ağı üzerinde bir mülakat veren Maduro, “İletişim bağları kesildi. WhatsApp cevap vermiyor, telefonlar cevap vermiyor. Sessizler” dedi. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler 2019’dan bu yana bulunmuyor.

Maduro, “Donald Trump hükümetinin üç farklı memuru ile var olan üç farklı yolu denedik ve mesajlar gönderdik, tam bir sessizlik” diye ekledi.

‘İŞGAL GİRİŞİMİ’

Maduro daha önceki bir açıklamasında doğrudan Trump tarafından yönetilen bir “işgal” girişiminin boşa çıkarıldığını savunmuştu.

Maduro, Pazar günü Karayipler kıyılarında boşa çıkarıldığı iddia edilen girişimi Domuzlar Körfezi Çıkarması’na benzetti. 1961 yılında ABD’nin desteğini alan sürgündeki Kübalılar, Fidel Castro rejimini yıkmak için işgal girişiminde bulunmuş ancak başarısız olmuştu.

Venezuela Devlet Başkanı Maduro’ya göre operasyonda gözaltına alınan 34 yaşındaki Luke Denman ve 41 yaşındaki Arian Berry, işgal girişimini organize ettiklerini itiraf etti ve Pazartesi günü tutuklandılar.

Washington yönetimi Amerikan özel kuvvetlerinin eski üyeleri Luke Denman ve Airan Berry’yi getirmek için ellerinden geleni yapacaklarını bildirdi.

Trump yönetimi Maduro’nun meşruiyetini reddederek diktatör olmakla suçluyor. 60 dolayında ülke, kendisini geçici Devlet Başkanı ilan eden ABD destekli sağcı muhalif Juan Guaido’yu tanımıştı.

Guaido da şimdiye kadar tüm girişimlerinde başarısız oldu. Amerikan yönetimi de Venezuela’ya yönelik yaptırımları giderek sertleştiriyor. Amerikan adaleti Mart ayında Maduro’yu “narko-terörizm”le suçladı. 2013 yılından beri iktidarda olan Maduro, Küba, Çin ve Rusya’dan destek alıyor.