Venezuela : Kurucu Meclis’ten vazgeçilmeyecek

ABD'nin Kurucu Meclis fikrinden vazgeçilmemesi halinde ağır ekonomik yaptırımların uygulanacağına yönelik açıklamasına tepki gösteren Venezuela yönetimi, projelerinden vazgeçmeyeceklerini duyurdu. 

Kurucu Meclis projesinin devam ettiğini ve ‘hiçbir şeyin bunu durduramayacağını’ söyleyen Venezuela Dışişleri Bakanı Samuel Moncada, halkın özgür olduğunu söyledi. ABD’nin kendilerine yönelik tutumunun ‘ırkçı ve yabancı düşmanı bir imparatorluğun tehdidi’ olduğunu savunan Moncada, buna karşı Venezuela halkının ‘birlik içinde cevap vereceğini’ vurguladı.

ABD Başkanı Donald Trump, muhalefetin istifa talebine karşılık Nicolas Maduro’nun Kurucu Meclis projesini başlatmasına sert tepki göstermişti. 30 Temmuz’da resmen çalışmalarına başlayacak meclise karşı çıkan Trump, bundan vazgeçilmemesi halinde ‘ağır ve hızlı ekonomik önlemlerin alınacağı’ uyarısında bulunmuştu.

Maduro’yu ‘diktatör olmayı hayal eden kötü bir yönetici’ olarak tabir eden Trump, Venezuela’da ‘özgür ve adil bir seçim’ yapılması çağrısı yapmıştı.

Sosyalist Maduro’nun Kurucu Meclis projesine karşı çıkan sağ muhalif partiler, geçtiğimiz hafta bu projenin iptali için sembolik bir halk oylaması gerçekleştirmişti. Söz konusu oylamaya 19 milyonu aşkın seçmenden 7,6 milyonunun Kurucu Meclis karşıtı oy kullandığı iddia edilmişti.

Oylamanın ‘başarılı’ olduğunu savunan muhalefet, yarın için 24 saatlik bir genel grev çağrısı yapmıştı.

Venezuela’nın ihracat gelirlerinin yüzde 90’ından fazlasını sağlayan petrol gelirleri, petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle ciddi zarar görmüştü. Parlamento’da çoğunluğu elinde bulunduran sağ partiler, üç haneli rakamlara ulaşan enflasyon oranlarından Maduro’yu sorumlu tutuyor.